Stănchescu riscă orice pentru repatrierea osemintelor lui Brâncuşi

327

Laurian Stănchescu, iniţiatorul demersului de repatriere a rămăşiţelor pământeşti ale sculptorului Constantin Brâncuşi spune că, deşi a primit ameninţări şi riscă inclusiv să-şi piardă soţia, va continua să lupte pentru a realiza ceea ce şi-a propus. Stănchescu vrea să organizeze, joi, o dezbatere publică în Târgu-Jiu, lângă operele brâncuşiene. Totodată, scriitorul cere, din nou, sprijinul autorităţilor locale.

În cursul zilei de luni, imediat după ce în presa locală a apărut punctul de vedere al cercetătorului Doina Lemny, privind ideea repatrierii osemintelor sculptorului Constantin Brâncuşi, Lemny susţinând că este „o comedie ce nu ar trebui luată în seamă”, Laurian Stănchescu a organizat o conferinţă de presă pe această temă. Stănchescu le-a declarat jurnaliştilor că „Doina Lemny se opune total repatrierii osemintelor lui Brâncuşi pentru că ea lucrând la Paris şi ocupându-se de Muzeul Constantin Brâncuşi, este evident că rămâne fără obiectul muncii”.
Laurian Stănchescu a prezentat presei şi un document din care reiese că Brâncuşi a dorit să doneze ţării sale de origine operele create, dar şi atelierul său. „Doina Lemny nu ştia de existenţa acestui document prin care Brâncuşi a vrut să doneze poporului român toate operele sale plus atelierul, ea menţionând chiar într-o carte a sa că nu există acest document. Iată că eu l-am găsit după 61 de ani. El există”, a precizat Stănchescu.

Apel către autorităţile târgujiene
În cadrul conferinţei de presă pe care a organizat-o luni, Laurian Stănchescu a subliniat că nu se bucură de sprijinul autorităţilor locale, motiv pentru care a făcut un apel către acestea. „Aş vrea să fac un apel către autorităţile locale, către primarul Florin Cârciumaru şi Ion Călinoiu – preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, să sprijine repatrierea osemintelor lui Constantin Brâncuşi pentru că ştiu foarte bine că nu numai că nu mă sprijină, dar chiar se opun şi întârzie acest demers cultural. Eu, fiind gorjean după mamă şi născându-mă şi copilărind în Târgu-Jiu, evident că sunt legat de aceste lucruri şi de Constantin Brâncuşi. Încă odată ţin să precizez că aştept ajutorul domnilior lor”, a menţionat Stănchescu.

Îşi riscă viaţa şi familia
Laurian Stănchescu a mărturisit că în ultima vreme a primit tot mai multe ameninţări, prin mesaje venite pe telefonul mobil. În plus, pentru că a făcut o serie de sacrificii financiare, este posibil să-şi piardă şi familia.
„Am fost ameninţat. Am primit mesaje în care mi se spunea: Lasă-l în pace pe Brâncuşi! Eu nu am niciun interes personal, mai mult decât atât, am vândut pădurile pe care le aveam, am cheltuit 350 de milioane din casă, iar acum sunt în prag de divorţ cu soţia”, a confirmat Stănchescu.
Chiar şi aşa, deşi a declarat public că riscă să-şi piardă familia şi poate chiar viaţa, Laurian Stănchescu susţine că va continua demersul de repatriere a rămăşiţelor pământeşti ale sculptorului Constantin Brâncuşi.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here