La 56 de ani de la trecerea în nefiinţă, Constantin Brâncuşi, omagiat de autorităţile târgijiene

306

În acest weekened, municipalitatea comemorează 56 de ani de la trecerea în universalitate a lui Constantin Brâncuşi. Vor avea loc lansări de carte, expoziţii, lansarea albumului de artă al sculptorului Aurel Contraş, proiecţii de film, dar şi comunicări ştiinţifice. Simpozionul Naţional Brâncuşiana este organizat de Consiliul Local şi Primăria Municipiului Târgu-Jiu, Centrul Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi”, Muzeul Judeţean „Alexandru Ştefulescu”, Uniunea Artiştilor Plastici din România – filiala Gorj, Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu”.

Autorităţile locale organizează, în perioada 16-17 martie 2013, o amplă acţiune de comemorare a 56 de ani de la trecerea în universalitate a lui Constantin Brâncuşi. Simpozionul Naţional Brâncuşiana debutează sâmbătă, 16 martie. „Sâmbătă, la ora 13:00, la Muzeul de Artă din Parcul Central va avea loc lansarea albumului de artă Aurel Contraş, un sculptor care a participat în anii trecuţi la Simpozionul Internaţional Brâncuşiana. Vor avea loc, de asemenea, lansări de carte, lansarea albumului „Brâncuşi – dincolo de toate frontierele”, autor Doina Lemny, precum şi o proiecţie de film: „Blestemul lui Brâncuşi”, al lui Corneliu Mihalache, dar şi expoziţii de carte şi o expoziţie de filatelie şi cartofilie”, explică Adina Andriţoi, directorul Centrului Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi” Târgu-Jiu.

Comunicări ştiinţifice şi spectacol liric
Activităţile celei de-a doua zi a Simpozionului Naţional Brâncuşiana încep la ora 9:30, cu alocuţiunile autorităţilor locale şi judeţene, urmate de comunicări ştiinţifice. „Duminică, începând cu ora 9:30, la Sala Maură a Palatului Administrativ va avea loc sesiunea de comunicări ştiinţifice, la care vor participa cercetători, brâncuşiologi, exegeţi ai operei brâncuşiene, din Bucureşti, Cluj, Craiova şi Paris. După-amiază, începând cu ora 15:00, la Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” va avea loc un spectacol liric, spectacol de dans cu Trupa Katamis din Craiova şi un cvartet format din instrumentişti ai Filarmonicii Oltenia”, menţionează directorul Centrului Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi” Târgu-Jiu.
Pentru toate aceste manifestări, Primăria Târgu-Jiu a alocat un buget de peste 23.000 lei.
Trebuie precizat faptul că sculptorul Aurel Contraş va dona o lucrare Centrului Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi”.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here