Din 15 noiembrie 2013 – „Calea Eroilor” pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO

324

În cursul acestei săptămâni, Primăria Municipiului Târgu-Jiu a primit o adresă de la Ministerul Culturii prin care autorităţile locale sunt informate cu privire la componenţa comisiei ce se va ocupa de întocmirea dosarului de candidatură pentru înscrierea Ansamblului Monumental Calea Eroilor pe lista patrimoniului UNESCO. Totodată, în acelaşi document se precizează că termenul limită de transmitere a dosarului de nominalizare a Ansamblului Monumental calea Eroilor din Târgu-Jiu la comitetul patrimoniului mondial UNESCO este 15 noiembrie 2013.

În data de 20 februarie autorităţile locale au primit o adresă din partea Ministerului Culturii cu privire la componenţa comisiei care se va ocupa de întocmirea dosarului de candidatură pentru înscrierea Ansamblului Monumental Calea Eroilor pe lista patrimoniului UNESCO. „Institutul Naţional al Patrimoniului, organism aflat în subordinea Ministerului Culturii şi care deţine toate atribuţiile legale de întocmire a dosarelor de nominalizare pe lista patrimoniului mondial, a constituit la nivelul său un grup de lucru alcătuit din: Dana Mihai – punct focal pe Convenţia UNESCO 1972 privind protejarea patrimoniului mondial, cultural şi natural, Iosef Covaci – arhitect, Anca Filip – arhitect, Iosefina Postăvaru – istoric de artă”, precizează Adina Andriţoiu, managerul Centrului Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu. În acelaşi document se precizează că obiectivul a fost înscris ca proiect prioritar în taxa de timbru a Institutului Naţional al Patrimoniului cu suma de 60.000 de lei, sumă destinată acoperirii expertizei pentru întocmirea dosarului.

Deplasare la Bucureşti
Reprezentanţii Centrului Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu se vor deplasa la Bucureşti pentru a discuta cu membrii comisiei care se va ocupa de întocmirea dosarului de candidatură pentru înscrierea Ansamblului Monumental Calea Eroilor pe lista patrimoniului UNESCO. „Se solicită desemnarea unui responsabil din partea Primăriei Târgu-Jiu pentru a fi coordonator de proiect privind întocmirea dosarului de candidatură şi demararea în regim de urgenţă a documentaţiei de urbanism. În urma discuţiei purtate cu domnul primar şi doamna viceprimar am decis ca luni sau marţi să facem o deplasare la Ministerul Culturii pentru a lua legătura cu membri acestei comisii, să discutăm care sunt solicitările dumnealor, după care să desemnăm responsabilul de proiect”, menţionează Adina Andriţoiu.
Perioada destinată întocmirii dosarului pentru includerea Ansamblului Monumental „Calea Eroilor” în patrimoniul UNESCO se scurtează foarte mult. „De la data de 31 ianuarie 2015, dată care fusese propusă prin protocolul încheiat între minister şi primărie în luna decembrie s-a ajuns la luna noiembrie 2013. Acesta este termenul limită de transmitere a dosarului de nominalizare a Ansamblului Monumental calea Eroilor din Târgu-Jiu la comitetul patrimoniului mondial UNESCO”, confirmă Adina Andriţoiu, managerul Centrului Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu.
MINODORA SUCEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here