Dosarul pentru includerea în UNESCO a Ansamblului Calea Eroilor, prezentat în 2015

338

Peste aproape doi ani se estimează că se va prezenta dosarul pentru includerea Ansamblului Calea Eroilor în patrimoniul UNESCO. Autorităţile locale se vor ocupa de întocmirea documentaţiei necesare pentru dosarul de nominalizare. Vor fi constituite comisii de lucru pentru elaborarea documentaţiei.

Restaurarea operelor din Ansamblul Calea Eroilor şi includerea Ansamblului în patrimoniul UNESCO reprezintă preocupări de bază ale reprezentanţilor Centrului Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu. „La sfârşitul anului trecut, Guvernul a alocat sume de bani pentru aceste proiecte şi sarcina noastră este de a urmări şi a face demersurile care se impun pentru ca totul să se desfăşoare aşa cum trebuie. În ceea ce priveşte dosarul UNESCO, săptămâna trecută am mers împreună cu doamna viceprimar Iulia Vână la Ministerul Culturii, unde am avut o întrevedere pentru continuarea procedurilor privind întocmirea dosarului Ansamblului Calea Eroilor pentru patrimoniul UNESCO”, a explicat Adina Andriţoiu, managerul Centrului Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi”.
În următoarea perioadă, autorităţile trebuie să se axeze pe întocmirea documentaţiei necesare pentru dosarul de nominalizare, procedeu ce presupune multă muncă şi eforturi susţinute din partea specialiştilor. „Trebuie să întocmim documentaţiile de urbanism pentru dosarul de nominalizare, să asigurăm în continuare monitorizare şi întreţinerea componentelor Ansamblului şi, pe întreaga perioadă a elaborării dosarului, trebuie să colaborăm cu ministerul şi să găzduim reuniunile de lucru. Practic, în acest moment se vor constitui comisiile de lucru ce se vor întâlni aici pentru a începe să elaboreze documentaţia”, confirmă Adina Andriţoiu.

Protocol între Primărie şi Ministerul Culturii
În data de 3 decembrie 2012 a fost semnat un protocol între Ministerul Culturii şi Primăria Municipiului Târgu-Jiu privind înscrierea Ansamblului Monumental „Calea Eroilor” din Târgu-Jiu în Lista Patrimoniului Mondial Cultural şi Natural a UNESCO. Având în vedere coordonarea acţiunilor lor cele două instituţii semnatare ale protocolului, vor desemna din aparatul propriu ori al instituţiilor subordonate câte un responsabil de proiect, precum şi colectivul de implementare a prevederilor protocolului, cu obligaţia de a prezenta anual un plan de activităţi menite să susţină obiectivele propuse. Printre responsabilităţile asumate în protocol, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional se angajează să transmită Centrului Patrimoniului Mondial UNESCO dosarul de nominalizare a ansamblului, elaborat de către Institutul Naţional al Patrimoniului şi avizat de Comisia Naţională a Monumentelor Istorice. De asemenea, pe întreaga perioadă de elaborare a dosarului, ministerul va menţine Ansamblul Monumental „Calea Eroilor” în Lista tentativă a României pentru Lista Patrimoniului Mondial, va sprijini Primăria Târgu-Jiu pentru întreţinerea, conservarea şi punerea în valoare a acestuia şi va întreprinde demersuri pentru asigurarea sprijinului internaţional de specialitate pentru candidatura Ansamblului Monumental „Calea Eroilor” pentru Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, pe calea acordurilor bilaterale de cooperare culturală şi prin colaborare cu Delegaţia permanentă a României la UNESCO.

Responsabilităţile Primăriei Târgu-Jiu
În cadrul aceluiaşi protocol, Primăriei Târgu-Jiu îi revine rolul de a întocmi documentaţiile de urbanism necesare pentru realizarea dosarului de nominalizare, va asigura monitorizarea şi întreţinerea componentelor ansamblului, iar pentru întreaga perioadă a elaborării dosarului de nominalizare, Primăria Târgu-Jiu va pune la dispoziţia Ministerului Culturii şi Patrimoniului National toate informaţiile, documentele şi documentaţiile de interes public de care dispune şi care sunt necesare pentru propunerea de nominalizare. Totodată, Primăria Târgu-Jiu va sigura găzduirea reuniunilor de lucru ale colectivului de elaborare a documentaţiei şi a experţilor internaţionali pe perioada misiunii de verificare a dosarului, îşi va însuşi concluziile din documentaţia de nominalizare şi va lua măsurile potrivite pentru obţinerea sprijinului populaţiei, a celor vizaţi de protejarea ansamblului şi a celor interesaţi de protejarea şi punerea în valoare a operei brâncuşiene. De asemenea, Primăria Municipiului Târgu-Jiu va menţine colaborarea iniţiată cu ICOMOS România şi va dezvolta, cu sprijinul MCPN, relaţia de colaborare cu Centrul George Pompidou din Paris.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here