Mii de turişti şi-au început anul la munte

357

De Anul Nou, în staţiunea montană Rânca s-au aflat aproximativ şase mii de turişti, numărul acestora suplimentându-se cu două-trei mii în primele două zile ale lui 2013. Aglomeraţia înregistrată în această perioadă a avut şi urmări mai puţin fericite; peste 30 de persoane au fost implicate în diverse accidente. Ziua de 31 decembrie a fost cea mai critică pentru salvamontiştii gorjeni, cazurile deosebit de grave impunând solicitarea ambulanţei de patru ori.

Turiştii au invadat staţiunea Rânca, la finalul anului trecut. Au fost la munte aproximativ 6.000 de persoane în perioada pachetului de Anul Nou, cu vârf de aflux turistic în zilele de 1 şi 2 ianuarie, când au urcat în Rânca cel mai probabil încă două-trei mii de turişti. „Au funcţionat toate pârtiile din centrul staţiunii; marea atracţie a devenit telescaunul din partea de Nord a staţiunii şi, pe lângă cei care schiau, sute de oameni urcau zilnic cu el pentru a admira panorama crestei Parângului şi cea a Râncii, pentru a continua să urce pe Vârful Păpuşa sau pentru cei mai temerari să încerce un zbor cu parapanta. De asemenea, pe lângă pârtiile de schi au fost amenajate încă trei pârtii pentru săniuţe”, a explicat Sabin Cornoiu, şeful Salvamont Gorj. La maxim au funcţionat şi şcolile de schi şi centrele de închiriat echipament sportiv. Vremea a fost foarte frumoasă, soarele fiind prezent pe cer pe tot timpul zilei. „Şi accesul auto a fost foarte uşor, drumurile fiind bine desfăcute până la ultima cabană; parcări au fost suficiente, iar vârfurile de acces auto au fost gestionate foarte bine de către cei de la poliţie. Nu au fost probleme cu alimentarea cu apă sau energie electrică”, a adăugat Cornoiu.

Perioadă aglomerată pentru salvamontişti
La Rânca, asistenţa Salvamont a fost asigurată în permanenţă cu 7-10 salvatori, în perioada 29.12-02.01 intervenindu-se la un număr de 32 de cazuri, accidente pe pârtiile de schi, la săniuş, cu ATV-urile sau accidente în cabane. „Salvarea a fost solicitată la 10 cazuri, alte 6 cazuri fiind transportate la spital cu maşinile personale. Cele mai grave au fost: fracturi de coloană, deplasări de vertebre, dublă fractură la picior, intoxicare cu monoxid de carbon şi aşa mai departe. Ziua de 31 decembrie a fost cea mai critică pentru salvamontişti, cazurile deosebit de grave impunând solicitarea ambulanţei de patru ori, trei cazuri deosebit de grave producându-se aproape simultan, fapt ce a impus o gestionare cât mai bună a situaţiei şi cu o prioritizare corespunzătoare transportului accidentaţilor către unităţile medicale specializate”, a explicat Sabin Cornoiu, directorul Salvamont Gorj. Salvamontiştii au lucrat la foc continuu, fiind o perioadă foarte solicitantă pentru ei. Pe întreaga durată a sezonului de iarnă zona Rânca va fi asigurată non stop cu minimum doi salvatori montani, numărul acestora crescând până la zece salvatori în zilele cu aflux mare de turişti, în week-end-uri, vacanţele şcolare, pe perioada concursurilor sportive şi a sărbătorilor de iarnă.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here