Se răceşte vremea – Creşte riscul îmbolnăvirilor

329

Meteorologii au anunţat o răcire accentuată a vremii şi intensificări ale vântului în intervalul 8 octombrie, ora 2.00 – 9 octombrie, ora 8.00. Medicii atrag atenţia asupra riscului crescut al îmbolnăvirilor, în această perioadă. Din acest motiv, este obligatoriu să ne luăm o serie de măsuri menţinerii stării de sănătate.

Toamna îşi va arăta cu adevărat colţii în acest început de săptămână. Temperatura aerului va marca o scădere accentuată în toate regiunile, începând din cursul nopţii de duminică spre luni, vremea devenind rece pentru această perioadă din an. Totodată, vântul se va intensifica treptat, depăşind la rafală 50 – 60 kilometri/oră, iar în zona montană 80 de kilometri/oră. Cu alte cuvinte, vremea se va schimba destul de brusc, lucru deloc benefic pentru sănătate. „Diferenţele mari de temperatură nu sunt bune deloc pentru noi. Organismul este în permanenţă obligat să se adapteze, este vorba despre vasodilataţie şi vasoconstricţie. Astfel, pe un organism îmbătrânit, de exemplu, pot să apară probleme de sănătate grave, cum ar fi accidentele vasculare; consumul de energie pentru adaptare este foarte mare”, explică medicul Mihai Moisescu.

Sfaturi pentru evitarea îmbolnăvirilor
Specialiştii ne învaţă cum să ne protejăm sănătatea, în această perioadă, când temperaturile scad din ce în ce mai mult. Astfel, este bine să ne luăm o serie de măsuri de prevenire a îmbolnăvirii, între care: adaptarea vestimentaţie la noile condiţii atmosferice, evitarea expunerii îndelungate la frig, pentru că din cauza frigului şi a umezelii, mucoasa nazală se congestionează şi devine vulnerabilă la infecţii, precum guturaiul. În această perioadă, pentru a evita îmbolnăvirea sau agravarea problemelor de sănătate deja existente, este recomandat să se evite diferenţele mari de temperatură, să se adopte vestimentaţii adecvate dimineţilor reci şi aşa mai departe. Cei care se ştiu cu probleme de sănătate sunt cei mai expuşi la alterarea stării. „În special cardiacii, cei cu probleme vasculare şi cei cu afecţiuni neurologice trebuie să-şi ia măsuri pentru a-şi proteja sănătatea. Trebuie evitate diferenţele foarte mari de temperatură. Trebuie să se îmbrace adecvat dimineaţa, chiar dacă spre după-amiază temperaturile cresc foarte mult. Când este cald este necesar să se consume lichide multe; alcoolul nu este bun şi nici cafeaua nu este indicată pe căldură”, menţionează medicul Mihai Moisescu. Pentru a ne adapta schimbărilor de sezon mai uşor, fără a întâmpina probleme de sănătate, este bine să se urmeze recomandările specialiştilor, iar cei care simt că starea lor de sănătate se alterează trebuie să se prezinte, obligatoriu la medic.
Minodora SUCEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here