22 de sesizări, în ziua Referendumului

310

Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Gorj a primit duminică 22 de reclamaţii privind încălcarea legislaţiei electorale. Dintre acestea, 12 nu s-au confirmat iar în alte patru cazuri s-a constatat că competenţa de soluţionare revine altor instituţii. În ceea ce priveşte faptele de natură penală, au fost sesizate patru astfel de cazuri, două prevăzute de Codul penal, iar alte 2 de Legea nr. 3/2000, privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.

Pe parcursul zilei de 29 iulie, până la ora 23:00, echipele special constituite la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Gorj, au intervenit pentru verificarea a 22 de sesizări referitoare la desfăşurarea referendumului naţional, 19 fiind primite de la cetăţeni din mediul rural şi 3 din mediul urban. Pe lângă amenzile aplicate în cazul în care au sunat degeaba la 112, oamenii legii au mai aplicat duminică două sancţiuni, una pentru comercializare şi servire cu băuturi alcoolice a cetăţenilor, la o distanţă mai mică de 500 de metri de zona secţiei de votare şi una la O.U.G. 97/2005, Republicată, privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români. „Urmare a verificărilor efectuate de către poliţişti, s-a constatat că în 4 cazuri, competenţa de soluţionare revine altor instituţii şi că 12 dintre situaţiile sesizate prin apelul de urgenţă 112, nu se confirmă. Apelanţii au fost sancţionaţi, după caz, cu amendă sau avertisment, pentru nerespectarea prevederilor Ordonanţei de Urgenţă nr. 34/2008 cu privire la funcţionarea Sistemului Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă. Referitor la situaţiile neconfirmate, 6 au fost sesizări privind fapte de „turism electoral”. Poliţiştii gorjeni au mai aplicat alte 2 sancţiuni contravenţionale, una conform Legii nr. 61/1991, Republicată, pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice (pentru comercializare şi servire cu băuturi alcoolice a cetăţenilor, la o distanţă mai mică de 500 de metri de zona secţiei de votare) şi una la O.U.G. 97/2005, Republicată, privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români”, a precizat Daniel Tică, purtător de cuvânt al IPJ Gorj. Tot în ziua Referendumului, au fost sesizate şi patru fapte de natură penală, două prevăzute de Codul penal, iar alte două de Legea nr. 3/2000, privind organizarea şi desfăşurarea referendumului. În prezent, pentru clarificarea tuturor situaţiilor semnalate şi înregistrate, poliţiştii gorjeni efectuează cercetări pentru a stabili dacă sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunilor sesizate, sub coordonarea Parchetului competent.

Patronul unui magazin, acuzat pentru că a oprit buletinele clienţilor
Printre persoanele sancţionate duminică se numără şi un bărbat în vârstă de 66 de ani, din Vladimir, care a sunat la 112 şi s-a plâns că administratorul unui magazin din localitate a reţinut cărţile de identitate ale mai multor persoane din comună, pe care le-a ameninţat că nu le va mai vinde produse pe datorie dacă se duc la vot. La faţa locului s-a deplasat echipa operativă constituită la nivelul Secţiei 7 Poliţie Rurală Turburea, oamenii legii stabilind pe parcursul cercetărilor că sesizarea nu se confirmă. Mai mult, s-a constatat că persoanele despre care apelantul afirmase că le-ar fi fost reţinute actul de identitate îşi exprimaseră deja dreptul de vot. Pentru alertarea falsă, apelantul a fost sancţionat contravenţional cu amendă în cuantum de 500 lei.

Suspiciune de turism electoral la Drăgoieşti
Tot duminică, poliţiştii din Novaci au fost sesizaţi direct de către un bărbat din comuna Crasna, cu privire la faptul că un grup de 5 persoane din localităţile Baia de Fier şi Bumbeşti Piţic, au votat la secţia de votare Drăgoieşti şi este posibil să fi votat şi în localitatea de domiciliu. „Din primele cercetări efectuate în acest caz, s-a constatat că persoanele în cauză, aflându-se pe raza comunei Crasna, pentru a repara un utilaj forestier, au ales să îşi exercite dreptul de vot la acea secţie de votare, fiind înscrişi pe listele suplimentare. Având în vedere sesizarea depusă, în acest caz a fost constituit un dosar penal în care poliţiştii, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Novaci, efectuează cercetări pentru a stabili dacă sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunii prevăzute de art. 54, alin. 2 din Legea nr. 3/2000, privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, cu modificările şi completările ulterioare”, a precizat Daniel Tică, purtător de cuvânt al IPJ Gorj.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here