Ziua Imnului Naţional la Târgu-Jiu, mai importantă decât referendumul

323

O amplă ceremonie a avut loc duminică, 29 iulie, în Târgu-Jiu, de Ziua Imnului Naţional. La această manifestare au luat parte autorităţile judeţului, subprefectul Sorin Arjoca, primarul Florin Cârciumaru şi preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu. Cu toţii au rostit alocuţiuni privind semnificaţia evenimentului. Manifestarea s-a încheiat cu intonarea Imnului Naţional al României şi defilarea Gărzii de Onoare.

În fiecare an pe 29 iulie se sărbătoreşte Ziua Imnului Naţional al României. Manifestarea a început în municipiu la ora 9.00, în Piaţa Tricolorului din Târgu-Jiu. După semnalul de trompeţi pentru întâmpinarea autorităţilor judeţului au avut loc o rugă şi o închinare pentru poporul român, realizate de preotul militar Constantin Măgdoiu. Alocuţiunile pentru semnificaţia evenimentului au fost rostite de subprefectul Judeţului Gorj, Sorin Arjoca, de către primarul municipiului Târgu-Jiu, Florin Cârciumaru, şi de preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu.

O pagină de istorie cu Arjoca
Primul care a luat cuvântul a fost Sorin Arjoca, subprefectul judeţului. „Ziua de 29 iulie este o zi importantă pentru noi toţi românii. Este Ziua Imnului Naţional. Din anul 1998 noi românii celebrăm Ziua Imnului Naţional care alături de drapelul naţional reprezintă însemnul distinctiv al unei ţări, şi este element de referinţă pentru identitate. Pentru un stat imnul naţional este mărturia fiinţei sale istorice şi politice, a respectului pe care şi l-a dobândit şi de care se bucură în întreaga lume. Simbolul unităţii Naţionale, imnul a fost alături de români în momentele cruciale, în decursul revoluţiei paşoptiste îndemnându-i pe aceştia să se ridice la lupta pentru libertate şi unitate. A fost murmurat de bravii ostaşi români în crucialele lupte de la Vidin, Smârdan, Plevna. A fost strigatul tinerilor aflaţi pe baricadele revoluţiei din 1989. Acest cântec sfânt i-a însoţit întotdeauna pe militarii români în momentele de glorie dar şi în momentele de amărăciune, dându-le puterea de a servi patria uneori cu jertfa supremă. În strofele imnului naţional sunt strânse esenţele poporului nostru”, a susţinut în faţa gorjenilor, Sorin Arjoca, subprefectul judeţului Gorj.

Respect pentru trecut cu primarul Cârciumaru
Cel care a urmat la cuvânt a fost Florin Cârciumaru. “Imnul Naţional ne obligă să privim cu respect spre trecut şi cu responsabilitate spre viitor, să respectăm jertfa înaintaşilor dar şi să muncim pentru a le lăsa moştenire copiilor noştri o Românie mai bună. Fie ca toate eforturile şi sacrificiile de ieri şi de azi să fie spre deşteptarea interesului fiecăruia dintre noi pentru binele tuturor”, a declarat edilul municipiului.

Mândrie şi simbol naţional cu Călinoiu
„Ziua Imnului Naţional ne aduce aminte că românii au luptat pentru libertate şi adevăr, pentru dragoste de neam şi ţară. Stă în fiinţa noastră ca neam românesc să ridicăm fruntea sus şi să cerem dreptate. De mai bine de 20 de ani ne-am câştigat şi acest drept de a avea cu adevărat o zi a Imnului Naţional. «Deşteaptă-te, române!» nu a fost ales întâmplător ca simbol naţional. Acest îndemn intonat în toate momentele oficiale produce un sentiment de mândrie şi se dovedeşte a fi menit să călăuzească sufletele românilor în momentele esenţiale ale zilelor noastre”, a declarat şi Ion Călinoiu, preşedintele CJ Gorj.

În pas de defilare
La ora 09.25 a avut loc intonarea Imnului Naţional al României iar la 9.30 a avut loc defilarea Gărzii de Onoare.
Organizatorii evenimentului au fost: Instituţia Prefectului, Consiliul Judeţean Gorj, Consiliul Local Târgu-Jiu alături de primăria oraşului. Au luat parte la această manifestare: Garnizoana Târgu-Jiu, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Gorj, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean „Tudor Vladimirescu”, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Lt.Col. Dumitru Petrescu”, Centru Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, Ansamblul Artistic Profesionist “Doina Gorjului”, Protoieria Târgu- Jiu.
Câteva zeci de persoane au participat la Ziua Imnului de la Târgu-Jiu, participanţii fiind mai interesaţi de acest eveniment decât de referendumul început de două ore.
Andrada Bărăiataru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here