DGASPC Gorj promovează drepturile copiilor

319

zisuDirecţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj ocupă un loc important în rândul instituţiilor care desfăşoară activităţi care privesc protecţia şi promovarea drepturilor copilului. O intensă activitate, foarte importantă pentru prevenirea şi combaterea abuzului, neglijării şi exploatării copilului, inclusiv protecţia victimelor violenţei domestice, se desfăşoară şi în Centrul de primire în regim de urgenţă pentru copilul abuzat, neglijat şi exploatat Târgu-Jiu. Pe parcursul anului trecut, 50 de copii au beneficiat de serviciile centrului.

Pe fondul absenţei unei informări adecvate a publicului larg, violenţa asupra copilului a ajuns să îmbrace un număr mare de forme, care nu de puţine ori, pot fi trecute cu vederea sau nerecunoscute ca reprezentând manifestări menite să aducă atingere integrităţii fizice sau psihice a copilului. Într-o societate afectată de o multitudine de probleme de ordin economic, financiar sau educaţional, problematica violenţei asupra copilului reprezintă un fenomen cu un grad de răspândire ce nu poate fi neglijat, a cărui abordare de o manieră complexă şi coordonată va trebui să asigure o protecţie reală şi adecvată a fiecărui copil, indiferent de mediul său de provenienţă. Formele de abuz pot veni din toate mediile cu care copilul se află în relaţie: familie, instituţii de învăţământ, medicale, de protecţie, comunitate sau orice altă persoană aflată în poziţie de răspundere, putere sau în relaţie de încredere cu copilul şi produc vătămare actuală sau potenţială asupra sănătăţii acestuia şi îi pun în pericol viaţa, dezvoltarea, demnitatea şi moralitatea. „Prioritatea acordată creşterii şi educării copilului de către părinţii săi şi acordarea de sprijin părinţilor pentru a-şi putea îndeplini responsabilităţile pe care le au cu privire la copiii lor, ca şi protecţia copiilor împotriva abuzului şi neglijării, au devenit principii de bază ale sistemului de protecţie a drepturilor copilului, fiind prevăzute expres în Legea nr.272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului. Legea protejează copiii împotriva oricăror forme de violenţă, neglijare, abuz sau rele tratamente, stipulând că trebuie luate toate măsurile pentru prevenirea acestor fenomene”, mărturiseşte Gheorghe Zisu, purtător de cuvânt al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj.

50 de copii, în Centrul de primire în regim de urgenţă

Prin Centrul de primire în regim de urgenţă pentru copilul abuzat, neglijat şi exploatat Târgu-Jiu se derulează o intensă activitate pentru prevenirea şi combaterea abuzului, neglijării şi exploatării copilului, inclusiv protecţia victimelor violenţei domestice. Centrul oferă servicii precum: Compartimentul „Telefonul copilului” – 983; Compartimentul pentru copilul abuzat, neglijat, exploatat; Consiliere psihologică şi juridică. Numai anul trecut, de serviciile centrului au beneficiat zeci de copii. „În anul 2011, au beneficiat de serviciile centrului 50 copii, din care 28 au fost doar găzduiţi şi pentru 22 s-a instituit măsura de plasament în regim de urgenţă. Din cei 28 găzduiţi, 16 au fost reintegraţi în familie, 4, transferaţi la direcţiile din judeţele unde aveau domiciliul legal, 8, transferaţi la casele de tip familial unde aveau instituită măsură de protecţie, iar pentru un minor s-a instituit măsura de protecţie plasament în regim de urgenţă la o casă de tip familial. Din cei 22 beneficiari ai serviciilor Centrului de primire în regim de urgenţă Târgu-Jiu, cu sprijinul autorităţilor locale, trei au fost reintegraţi în familie, iar la 19 copii s-a înlocuit plasamentul în regim de urgenţă cu alte măsuri de protecţie, după cum urmează: plasament la o casă de tip familial –nouă; plasament O.N.G. – doi; plasament în regim de urgenţă la asistent maternal profesionist – doi şi plasament la un asistent maternal profesionist – şase”, explică Gheorghe Zisu, purtător de cuvânt al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj. De precizat că toţi copiii intraţi în atenţia specialiştilor DGASPC Gorj beneficiază şi de consiliere psihologică, dar şi de alte servicii specializate.

Minodora SUCEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here