Ministrul Berca le-a cerut prefecţilor să iasă la înaintare de Paşte

307

10berca_agerpres_faf2bf1a1e_29840200Prefectul şi subprefectul de Gorj, alături de câţiva şefi ai deconcentratelor şi ale structurilor Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), au participat ieri la o videoconferinţă susţinută de Gabriel Berca, ministrul Administraţiei şi Internelor.

Berca i-a convocat ieri la o videoconferinţă pe toţi reprezentanţii Guvernului în teritoriu din întreaga ţară. Acesta le-a trasat prefecţilor diverse direcţii pentru ca Sărbătorile Pascale să treacă fără incidente la nivelul fiecărei regiuni în parte. „În această perioadă, la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale, lucrurile merg pe un făgaş bun dar există probleme la felul cum arată zonele din afara localităţilor. Trebuie dusă la îndeplinire aşa cum trebuie curăţenia de primăvară, să aducem albiile râurilor la o stare firească, cei de la Apele Române să facă acţiuni prin verificări punctuale. Prefecţii trebuie să dea amenzi acolo unde edilii nu îşi fac treaba. Deşi ştiu că nu e neapărat în treaba prefecţilor, vă solicit să vă preocupaţi de reparaţia drumurilor judeţene şi comunale, să constataţi starea acestor drumuri şi cum fenomenul de îngheţ-dezgheţ au afectat drumurile cu pricina. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă trebuie să se ocupe şi de nesfârşitele incendii de vegetaţie, fiind un fenomen care s-a răspândit în ultima lună foarte mult, trebuind să existe în acest sens o prioritate la nivelul fiecărei primării”, a declarat şeful MAI.

Ordinea publică, asigurată

Berca le-a mai cerut prefecţilor să se ocupe ca Direcţiile Sanitar-Veterinare să îşi intre în rol şi să facă verificările necesare în pieţe, să aibă în vedere modul în care se comercializează mieii, iar autorităţile administraţiei publice locale să răspundă de amenajarea spaţiilor pentru comercializarea cărnii de miel. „Cer instituţiilor de ordine publică să aibă maximă atenţie la locurile aglomerate. Poliţia şi Jandarmeria să fie pe poziţie şi să se ocupe şi de partea rutieră. Atât la nivelul prefecturilor, cât şi la Consiliile Judeţene şi la primării trebuie să asiguraţi permanenţa în această perioadă şi să tratăm cu seriozitate aceste zile. Toate aceste structuri trebuie să colaboreze cu oamenii MAI-ului pentru a asigura cadrul necesar ca cei de la ordine publică să fie în teren şi să existe o coordonare perfectă”, a precizat ministrul MAI. Secretarul de stat Petre Tobă a precizat că structurile de ordine şi siguranţă publică din MAI vor fi prezente anul acesta, de Sărbătorile de Paşte, la peste 14.500 de lăcaşuri de cult unde vor asigura, potrivit competenţelor, măsuri specifice pentru prevenirea faptelor antisociale. Petre Tobă a cerut structurilor să răspundă prompt la orice sesizare a cetăţenilor şi să intervină rapid ori de câte ori situaţia o va impune.

Fondul Solidaritatea, o necesitate

În cadrul videoconferinţei, prefecţii au fost informaţi cu privire la procedurile de urmat pentru accesarea de subvenţii din Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene pentru finanţarea operaţiunilor de urgenţă legate de inundaţiile din anul 2010 din România. În context, s-a accentuat importanţa transmiterii dosarelor de aplicare în cel mai scurt timp posibil. Dorin Ciomag, director în cadrul MAI, a spus că toate documentele necesare pentru întocmirea dosarelor spre a obţine bani din Fondul Solidaritatea le-au fost transmise prefecţilor prin două radiograme, iar termenul de depunere al dosarelor pentru decontarea lucrărilor la obiectivele afectate de inundaţiile de acum două veri este 3 iulie a.c. „Până pe 3 august vrem să avem toate dosarele procesate. Este vorba despre decontarea pentru obiectivele afectate de inundaţii, la lucrările efectuate şi plătite. Cu banii obţinuţi pot investi astfel în noi obiective de infrastructură. Suma disponibilă este de 5,5 milioane de euro la nivelul întregii ţări”, a declarat Ciomag.

Izabella Plăstoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here