Specialiştii CPECA au dezbătut problematica drogurilor cu elevii gorjeni

299

Picture 001Reprezentanţii Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Gorj s-au întâlnit, miercuri, cu elevii din consiliile judeţene ale şcolilor din municipiul Târgu-Jiu. Scopul evenimentului a fost îmbunătăţirea serviciilor de prevenire antidrog prin creşterea nivelului de implicare a copiilor, adolescenţilor şi tinerilor în dezvoltarea politicilor în domeniu.

Dezbaterea „În România, politica antidrog se face pentru copii!” s-a desfăşurat pe 4 aprilie, la Consiliul Judeţean Gorj. În cadrul acestui eveniment, elevii au fost implicaţi direct în elaborarea unei campanii de prevenire a consumului de droguri, asigurându-se astfel rolul participativ al acestora în elaborarea mesajelor antidrog şi în iniţierea unor activităţi de impact, conform caracteristicilor psihosociale ale grupului ţintă al campaniei. „În perioada 2-6 aprilie se desfăşoară programul „Şcoala Altfel”. În cadrul acestui program, Agenţia Naţională Antidrog în parteneriat cu consiliile judeţene ale elevilor, prin Picture 013Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Gorj desfăşoară diferite activităţi cu tema: „În România politica antidrog se face pentru copii”. Urmează dezbateri pe marginea acestui subiect; se vor viziona patru spoturi video pe tema prevenirii consumului de tutun, alcool şi droguri, iar la final elevii din cadrul Consiliului Judeţean vor desemna sloganuri cu mesaje antidrog pentru campania „Prea rebel să fii condus de către droguri!”. Scopul evenimentului este de a implica elevii în activităţi de conştientizare privind efectele nocive ale consumului de substanţe noi cu proprietăţi psihoactive, în special, şi implicarea lor în activităţi de petrecere a timpului liber”, a explicat Laurenţiu Şoşoi, coordonatorul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Gorj.

Mesaje de la elevi pentru campanie

Tema dezbaterii organizate de CPECA Gorj a fost rolul campaniilor antidrog şi impactul unor mesaje de tip „peer to peer”, pentru a fi utilizate în viitoarele campanii adresate adolescenţilor din ţara noastră. „Participă preşedinţii consiliilor locale din fiecare unitate şcolară de pe raza municipiului Târgu-Jiu, iar în urma acestora vor fi mediatizate şi în fiecare unitate de învăţământ de pe raza judeţului Gorj. Campania „Prea rebel să fii condus!” se va desfăşura în perioada aprilie – decembrie 2012”, menţionează coordonatorul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Gorj. După vizionarea spoturilor, elevii au propus slogane pentru următoarea campanie antidrog. Comisia de evaluare, formată din trei elevi, doi reprezentanţi ai CPECA Gorj şi unul al IPJ, a ales câştigătorii. Astfel, „Locul I a fost ocupat de Diana Becheru de la Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu” cu sloganul: „Dansează alt ritm. Distrează-te fără droguri!”. Pe Locul II s-a clasat elevul Marius Băloi de la Colegiul Naţional „Spiru Haret”, sloganul său fiind „Prin vene curge numai sânge”, iar locul III a fost ocupat de Robert Toropu cu sloganul „Stop drogurilor! Start vieţii!”, acesta fiind elev al Liceului Roşia-Jiu. Fiecare câştigător a primit câte o diplomă şi un snowboard”, a declarat Laurenţiu Şoşoi, coordonatorul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Gorj.

În 2012, niciun consumator de droguri în Gorj

De la începutul acestui an şi până în prezent, la nivelul judeţului nostru nu s-a înregistrat niciun caz de consum de droguri. Anul trecut au fost identificaţi consumatori, aceştia intrând în programul de consiliere al specialiştilor CPECA Gorj. „În acest an nu au fost cazuri de consum de substanţe psihoactive sau alte droguri. Anul trecut, în cadrul evaluărilor care s-au făcut au fost între unu şi zece beneficiari pentru consum, care au intrat în programul terapeutic şi au avut loc 29 de informări privind efectele nocive ale consumului de alcool, tutun şi droguri”, confirmă Laurenţiu Şoşoi, coordonatorul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Gorj.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here