Colectarea selectivă, promovată printre cetăţenii târgujieni

308

actiune (1)Exact cum au promis în urmă cu o săptămână, reprezentanţii Polaris M Holding Târgu-Jiu, au demarat ieri în zonele periferice ale municipiului, alături de cei ai administraţiei locale şi ai Poliţiei Locale, o acţiune de instruire a cetăţenilor de la case cu privire la colectarea selectivă.

O astfel de acţiune a fost demarată din luna septembrie a anului trecut. În cadrul ei, au fost împărţiţi actiune (2)din casă în casă circa 64.000 de saci în care oamenii pot colecta selectiv deşeurile menajere. „Deja am început acţiunea împreună cu colegii din primărie şi cei de la Poliţia Locală. Vom merge pe străzile pe unde nu s-au obţinut rezultatele dorite, vom merge din poartă în poartă, vom da saci, pliante, fluturaşi şi tot ce ţine de această acţiune şi sperăm ca în urma acestor demersuri oamenii să înţeleagă că suntem obligaţi, de când am intrat în Uniunea Europeană, să facem colectare selectivă. S-au investit circa 40.000 de lei în saci pentru colectare selectivă şi pliante, chiar şi în două maşini cu aceeaşi destinaţie, iar aceste costuri le-am suportat noi. În unele cartiere, din păcate, acest actiunesistem nu funcţionează, dar sperăm ca în urma acestei acţiuni să obţinem rezultatele dorite”, a declarat Luis Popa, directorul firmei de salubrizare Polaris Târgu-Jiu.

Tarife păstrate

Cetăţenii nu vor plăti absolut nimic pentru colectarea selectivă, nici pentru ridicarea şi nici pentru depozitarea deşeurilor. Polaris Târgu-Jiu doreşte pe viitor implementarea unui sistem de colectare selectivă şi pentru locatarii blocurilor, însă nu se ştie dacă va avea efectul scontat. La ora actuală, tarifele Polaris Târgu-Jiu sunt neschimbate de câţiva ani, astfel populaţia plătind câte 4,8 lei pe lună de persoană, iar agenţii economici achitând câte 100 de lei pe metru cub de gunoi menajer. În aceste preţuri intră serviciile de colectare, transport şi depozitare a deşeurilor.

Poliţiştii împart amenzi

În aceste acţiuni de colectare selectivă, Poliţia Locală Târgu-Jiu este un partener de bază deoarece prin activităţile pe care le desfăşoară, instituţia are şi atribuţii pe mediu. „Activitatea de mediu din păcate este activitatea unde avem cel mai mult de lucru şi, tocmai din aceste motive, am încheiat acest parteneriat. Deocamdată oferim ajutor pe instruire, pe educare, pe conştientizare. În schimb, au fost şi situaţii în care am dat amenzi pentru legea mediului. Amenzile sunt de la 1.000 la 2.000 de lei pentru persoane fizice şi de la 2.000 la 4.000 de lei pentru persoane juridice. Acestea sunt cele mai mici, dar dacă sunt deşeuri, uleiuri, produse petroliere ori radioactive, amenda este mult mai mare, şi se poate merge până la sancţiuni prevăzute de legea penală. Am iniţiat o nouă hotărâre de Consiliu Local pornind de la activitatea de colectare selectivă a deşeurilor, încercând să îi conştientizăm pe cetăţeni de obligaţiile pe care le au şi să găsim o soluţie de a-i sancţiona totuşi pe cei care încalcă această lege, cu o sancţiune mai mică. Dar, până atunci, vrem să nu fim nevoiţi să trecem la măsurile drastice de sancţiune. Împreună cu cei de la Polaris împărţim fluturaşi şi acesta este un prilej de a mai sta de vorbă cu cetăţenii. După această mediatizare, dacă oamenii nu respectă noile norme, vom putea trece şi la sancţiuni pe colectarea selectivă. Atenţionăm târgujienii, fie că sunt persoane fizice, fie că sunt juridice, asupra faptului că, privind aruncarea gunoaielor la întâmplare, în medie, dăm pe lună vreo şapte – opt amenzi”, a declarat Ion Tudor, şeful Poliţiei Locale Târgu-Jiu.

Izabella Plăstoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here