A început etapa a doua a înscrierilor la clasa pregătitoare şi clasa I

297

inscrieri clasa iscrIeri a fost dat startul celei de-a doua etape a înscrierilor în clasa pregătitoare şi clasa întâi. În această etapă, părinţii au posibilitatea să îşi înscrie copiii în şcolile pe care şi le doresc, altele decât cele de circumscripţie, urmând ca listele cu micuţii admişi în această etapă să fie afişate la începutul lunii aprilie.

Înscrierea copiilor şi în clasa I a început pe 5 martie, fiind programate să se desfăşoare în patru etape. Potrivit conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Gorj, la nivelul judeţului nostru au fost înscrişi, în prima etapă, peste 4000 de elevi: „Cam 80% dintre copii s-au înscris la şcoala de circumscripţie. 1542 de copii au fost înscrişi în clasa pregătitoare şi 2536 în clasa întâi”, a precizat Justin Paralescu, inspector şcolar general al IŞJ Gorj. Cea de-a doua etapă, care se va desfăşura în intervalul 20-27 martie, a debutat ieri în toate şcolile din Gorj şi este destinată părinţilor care doresc să-şi înscrie copiii în altă şcoală decât şcoala de circumscripţie. După prima etapă a înscrierilor, au mai rămas disponibile circa 1600 de locuri în clasa pregătitoare şi aproximativ 1350 în clasa întâi. De exemplu, la Colegiul Naţional „Spiru Haret” din Târgu-Jiu au rămas neocupate 14 locuri la clasa pregătitoare şi 12 la clasa întâi. La Şcoala Gimnazială „Alexandru Ştefulescu” au mai rămas libere 12 locuri la clasa pregătitoare şi 43 la clasa întâi în timp ce la Şcoala Gimnazială „Constantin Savoiu” mai sunt 95 de locuri la clasa întâi şi 70 de locuri la clasa pregătitoare. Lista completă cu locurile rămase libere poate fi consultată şi pe site-ul Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj.

Criterii de departajare

Părinţii care doresc să-şi înscrie copiii la altă şcoală decât cea de circumscripţie trebuie să ştie că dosarul cu care se prezintă la secretariatele şcolilor este mai stufos decât cel din prima etapă. Asta pentru că dosarele trebuie să conţină, pe lângă documentele ce ţin de vârsta şi istoricul copilului, şi documente care să ateste faptul că toate criteriile cerute de şcoli sunt îndeplinite de copil sau părinte. Astfel, în situaţia în care într-o unitate de învăţământ numărul cererilor de înscriere de la părinţi din afara circumscripţiei şcolare este mai mare decât numărul de locuri libere, vor fi aplicate următoarele criterii de departajare: existenţa unui certificat medical de încadrare în grad de handicap a copilului; existenţa unui document care dovedeşte că este orfan de ambii părinţi sau provine de la o casă de copii; existenţa unui document care dovedeşte că este orfan de un părinte sau provine dintr-o familie monoparentală; existenţa unui document care dovedeşte că unul dintre părinţi este cadru didactic/cadru didactic auxiliar/angajat în învăţământ; existenţa unui frate sau a unei surori a copilului, înmatriculat/înmatriculată în unitatea de învăţământ la care se solicită înscrierea. De asemenea, fiecare unitate de învăţământ a stabilit criterii specifice de departajare, care se aplică în situaţia în care pe ultimele locuri există copii aflaţi la egalitate din punctul de vedere al criteriilor menţionate mai sus. Nu pot depune cereri de înscriere în a doua etapă, părinţii care au depus dosare şi au semnat cererile – tip de înscriere în prima etapă.

Perioadele de înscriere

Următoarele etape de înscriere sunt programate în intervalele 20-27 martie, 23-25 aprilie, respectiv 2-9 mai 2012 şi 11-18 mai 2012. În a treia etapă de înscriere se depun şi se procesează cererile părinţilor care iniţial au solicitat înscrierea la altă şcoală decât şcoala de circumscripţie, dar nu au fost admişi, din lipsă de locuri şi doresc întoarcerea la şcoala de circumscripţie. În a treia etapă de înscriere se depun şi cererile părinţilor din circumscripţia şcolară, care doresc înscrierea la şcoala de circumscripţie, dar care nu au participat la etapele anterioare de înscriere. În perioada 2-9 mai 2012 are loc înscrierea pe locurile disponibile, la unităţile dorite, a copiilor ai căror părinţi au solicitat înscrierea la altă şcoală decât şcoala de circumscripţie, dar au fost respinşi iniţial, din lipsă de locuri, iar între 11 şi 18 mai, înscrierea copiilor care nu au fost cuprinşi în nici o unitate de învăţământ în etapele anterioare.

Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here