Medicii ar putea elibera reţete peste programările zilnice premise

341

reteta_51097100Contractul-cadru de acordare a asistenţei medicale ar putea fi modificat. Astfel, medicii de familie vor putea elibera prescripţii medicale peste numărul de programări zilnice numai pentru asiguraţii cu boli cronice de pe listele proprii pentru tratamentul respectivelor afecţiuni. Dar deocamdată se aşteaptă publicarea modificărilor în Monitorul Oficial.

Medicii de familie au dreptul să acorde asiguraţilor din evidenţa lor cel mult 20 de consultaţii gratuite pe zi, cu programare. Pacienţii care nu sunt programaţi, dar solicită medicilor de familie diferite servicii trebuie să le plătească. Mai mult decât atât, medicii nu au voie să le acorde acestora bilete de trimitere, reţete compensate sau certificate de concediu medical. CNAS intenţionează să instituie o excepţie.

Propunere de modificare a contractului-cadru

Casa Naţionala de Asigurări de Sănătate (CNAS) pregăteşte modificarea contractului-cadru de acordare a asistenţei medicale în sistemul asigurărilor sociale de sănătate. Conform proiectului de modificare a contractului-cadru pe 2012, medicii de familie vor putea elibera prescripţii medicale utilizate în sistemul asigurărilor sociale de sănătate şi decontate de casele de asigurări, peste numărul de programări zilnice permise, numai pentru asiguraţii cu boli cronice de pe listele proprii pentru tratamentul respectivelor afecţiuni pe care le au. „Deocamdată mergem pe contractul din 2011, prelungit printr-un act adiţional. Până nu apare în Monitorul Oficial modificarea contractului-cadru nu avem ce comenta. Într-adevăr, este o promisiune a Ministerului Sănătăţii, dar trebuie să apară în Monitorul Oficial pentru a putea fi pusă în aplicare”, declară Mihai Moisescu, preşedintele Asociaţiei Patronatului Medicilor de Familie (APMF) din Gorj.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here