Ardeleanca Tunde face torturi personalizate pentru târgujieni

643

IMG_8700Personajele din desenele animate au gust…de zahăr. Scene din poveşti, oamenii de zăpadă, Moş Crăciun, o mireasă supărată, un pistol sau chiar o trusă de unelte, toate astea le putem mânca. O arădeancă stabilită în Târgu-Jiu, face torturi cu figurine din diferite poveşti. Iar clienţii sunt foarte mulţumiţi de ce iese din mâinile ei.

Tunde Mocioi, o arădeancă de 31 de ani, stabilită în Târgu-Jiu, şi-a descoperit pasiunea în urmă cu un an, atunci când căuta un tort pentru Anul Nou, pe internet. A găsit numeroase forumuri, care o învăţau cum să fac unul, iar de atunci modelează figurine şi decorează torturi delicioase. Cunoscuţii şi prietenii o asaltează cu solicitări. Mai ales acum, de sărbători. Din mâinile ei, ies adevărate opere de artă, iar ea spune că “nici nu simte că munceşte, face totul din pasiune, iar acest hobby a devenit un drog”.

40 de ore, muncă la un tort

388334Pasiunea sa înseamnă şi multă muncă, şi cu toate că Mocioi Kovacs Tunde este absolventă a Facultăţii de Medicină Veterinară, a renunţat să se ocupe de vindecarea bolilor animalelor, după ce şi-a descoperit pasiunea. Însă lucrează şi peste 40 de ore la un tort. Începe cu figurinele, care mai de care mai frumoase. Fondantul este modelat şi pictat, totul însă cu substanţe care pot fi comestibile, “chiar şi culorile fiind făcute din produse alimentare, ce pot fi consumate”. Pentru că ţine mult la calitate, Tunde face blatul în ziua în care livrează tortul, pentru a nu se învechi. Pune suflet în tot ceea ce face, iar orele petrecute în laboratorul de acasă trec mult mai uşor. De exemplu, spune că pentru a face un tort ce reprezenta o cutie de scule a avut nevoie de 20 de ore. „O cunoştinţă foarte bună a vrut să-i facă un cadou tatălui său care este pasionat de tot ce înseamnă sculă, astfel că i-am făcut o trusă de scule, dar a trebuit să o prepar în etape având nevoie de 20 de ore pentru a o finaliza”, spune tânăra. De asemenea, un alt tort care a necesitat o atenţie deosebită a fost tortul preparat pentru nunta unui cuplu de tineri, la care a lucrat mai bine de 40 de ore „O mireasă într-un tort de nuntă. Mireasa trăgea mirele pe tort, a fost foarte dificil din punct de vedere tehnic, al mâinilor, al picioarelor. Mireasa avea foarte multe detalii”, a mai spus Tunde.

Figurine din cele mai ciudate

323046Tunde spune că face figurinele pe placul clienţilor, iar de multe ori rămâne surprinsă de cererile acestora. “O prietenă mi-a cerut să fac pentru retezul fiului ei, un prelungitor de ştecher, o alta mi-a cerut să fac un tort din care să iese o tânără sexi, am mai făcut maşinuţe, un pistol, flori, pantofi, gentuţe şi multe altele. Fac totul din pasiune”, mai spune Tunde. Cele mai cerute torturi sunt pentru cei mici, care sunt şi cei mai mari critici. “Mă bucur atunci când primesc comenzi de la copii. Ei ştiu mereu ce vor, însă sunt şi cei mai mari critici. Se uită cu atenţie la figurinele pe care le fac, studiază fiecare detaliu”, mai adaugă Tunde.

Publicitate… pe facebook

Până acum câteva luni, Tunde făcea torturi deosebite doar pentru prieteni. Însă tânăra le-a fotografiat şi a postat pozele pe site-ul de 326037socializare Facebook. Acesta a fost momentul în care a devenit cunoscută, făcându-şi peste 700 de prieteni, majoritatea interesaţi de torturile delicioase şi spectaculoase. „Mi-a făcut torturi pentru diferite aniversări, pentru şef, nepoţi, soacră. Sunt excepţionale şi nu găseşti ce face ea în tot oraşul”, spune o clientă venită să comande un tort pentru Crăciun. Preţul unui tort se stabileşte în funcţie de greutate dar şi de dificultatea cu care a fost făcut. Preţul pleacă însă de la 35 lei pe kilogram.

Ana Maria Catalinoiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here