Medicii tineri continuă să părăsească spitalele

322

_MG_7535Tinerii medici caută condiţii cât mai bune de lucru, dar şi venituri pe măsură. Pentru că spitalele noastre nu le mai oferă ceea ce-şi doresc, mulţi dintre aceştia aleg să plece în străinătate. Potrivit conducerii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj, continuă valul de plecări ale medicilor. Informaţia este confirmată şi de liderul Sindicatului Sanitas, care priveşte cu îngrijorare viitorul spitalelor gorjene.

Sistemul sanitar românesc este o dezamăgire nu doar pentru pacienţii care se tratează în cadrul său, ci şi pentru cadrele medicale. De departe acesta nu are cum să satisfacă nevoile unui medic. Nemulţumiţi de condiţiile de lucru şi de salariile mult sub aşteptările lor, medicii gorjeni au căutat soluţii pentru îmbunătăţirea situaţiei. Astfel, foarte mulţi dintre ei au preferat să părăsească ţara căutându-şi un loc de muncă în străinătate. Cu toate că a existat o perioadă când acest fenomen începuse să scadă în dimensiuni, acum se pare că medicii continuă să părăsească sistemul autohton, în căutare de noi orizonturi. „Continuă să plece medicii tineri. Ştiu asta pentru că noi le dăm certificatele de conformitate. Şi pleacă şi asistenţi, nu doar medici. Am înţeles că ponderea e destul de mare la ambele categorii”, a precizat Marius Boeriu, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj.

Valentin Popa: „am pierdut foarte mulţi membri de sindicat”

Despre plecările medicilor şi asistenţilor din spitalele gorjene ştiu şi reprezentanţii sindicatelor. Liderul Sanitas Gorj spune că a pierdut foarte mulţi membri din cauza acestor plecări. Totodată el recunoaşte că medicii nu sunt motivaţi suficient pentru a rămâne în sistemul autohton. „Am pierdut foarte mulţi membri din sindicat din cauză că au ales să părăsească sistemul. Din Târgu-Jiu nu au plecat foarte mulţi, pentru că majoritatea au o vârstă şi nu mai pleacă, preferă să rămână. Pleacă, în schimb, tinerii. Şi cum să nu pleci când la noi îngheaţă totul pe fluturaş!? La noi veniturile scad şi impozitele cresc. Cum să mai stea în România? Şi apoi, medicii au un grad de cultură peste medie şi au anumite pretenţii de la viaţă, anumite aşteptări, ori la noi nu au cum să le atingă. De asta pleacă”, a mărturisit Valentin Popa, preşedintele Sanitas Gorj. Medicii pleacă din spitalele noastre, unde sunt plătiţi mult sub aşteptările lor şi se orientează către oraşele unde medicii din spitale au condiţii excepţionale de lucru, dar şi venituri pe măsură.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here