Începe recensământul populaţiei

342

oras 4Mâine va începe recensământul general al populaţiei şi al locuinţelor. Peste 2000 de recenzori vor bate la uşile gorjenilor pentru a le solicita o serie de date atât despre cei care locuiesc acolo, cât şi despre locuinţă.

În perioada 20-31 octombrie va avea loc recensământul populaţiei şi al locuinţelor. La nivelul judeţului Gorj, principalul organizator al recensământului este Direcţia Judeţeană de Statistică (DJS), instituţie care este şi metodologul nr. 1 al lucrărilor. Recensământul populaţiei şi al locuinţelor din judeţul Gorj antrenează un număr de 2.490 de recenzori, dintre care 283 sunt „rezerve” şi 275 sunt recenzori şefi. Activitatea acestora va fi coordonată de către patru responsabili de circumscripţie urbană, fiecare unitate teritorial-administrativă având câte un coordonator reprezentat de secretarul primăriei. Pentru o zi de muncă, ce presupune 8 sau 12 ore, recenzorii vor fi plătiţi cu 50 de lei pe zi.

Şase chestionare pentru gorjenii cu rude în străinătate

Chestionarele care vor trebui completate conţin informaţii importante despre fiecare persoană în parte, despre locul ei de muncă, veniturile obţinute sau proprietăţile sale. Recensământul se va axa pe înregistrarea cetăţenilor români cu domiciliul în ţară indiferent dacă se afla în România sau sunt plecaţi în străinătate. Astfel, gorjenii vor răspunde la trei chestionare: unul face referire la persoană (P), altul la forma de proprietate şi la dotarea locuinţei (LC), iar al treilea este cel referitor la „gospodărie” (G) şi vizează componenţa familiei (sau a familiilor) dintr-un imobil. Pe lângă cele trei chestionare obligatorii, cei care au rude plecate în străinătate vor mai completa, în funcţie de situaţie, alte trei chestionare referitoare la persoanele plecate pentru o perioadă îndelungată (de peste un an) din localitate sau din ţară. Chestionarul trebuie să fie completat de capul familiei, care trebuie să indice mai întâi gradul de rudenie cu cel lipsă de la domiciliu şi, de asemenea, trebuie precizate şi aspectele privind ţara, oraşul unde locuieşte în prezent acesta şi starea civilă legală. Tot în chestionarele suplimentare pentru cei care au rude plecate în afara ţării, mai sunt cerute cetăţenia, nivelul de educaţie şi etnia acestora.

Informaţii de la preot şi vecini

Persoanele absente temporar de la domiciliu la momentul efectuării recensământului populaţiei şi locuinţelor vor fi înregistrate de către recenzori pe baza informaţiilor primite inclusiv de la vecini şi preot, conform unei hotărâri de guvern care reglementează modul de organizare a recensământului. Recensământul populaţiei şi locuinţelor va costa 193 milioane lei, iar datele finale vor fi prezentate în 2014. Cei care refuză recenzarea riscă o amendă de până la 5.000 lei, la fel ca şi recenzorii care nu păstrează confidenţialitatea informaţiilor culese de pe teren.

R.L.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here