Şcoli, amendate de pompierii gorjeni pentru deficienţe

325

DSC01019Conducerile mai multor unităţi de învăţământ din judeţ refuză să remedieze defecţiunile din şcoli care ar putea duce la mai multe dezastre, uitând să pună pe primul loc siguranţa elevilor şi a dascălilor.

Controalele demarate de reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Gorj au scos la iveală multe nereguli, care s-au lăsat cu sancţiuni.

De mai bine de o săptămână, cadre ale ISU Gorj au luat la pas judeţul pentru a verifica unităţile de învăţământ, având în obiectiv dacă acestea sunt pregătite din punct de vedere tehnic şi pot fi ferite de dezastre pe parcursul anului şcolar 2011-2012. Pompierii au verificat deja câteva unităţi de învăţământ, ei având sub observaţie modul în care se asigură măsurile de prevenire a incendiilor la exploatarea instalaţiilor în şcolile din Gorj. În timpul controalelor, cadrele ISU au identificat şi cauzele potenţiale de incendiu şi au formulat propuneri conducerilor şcolilor şi primăriilor pentru înlăturarea lor, dar au fost aplicate şi pompieri 005sancţiuni pentru responsabilii care nu au luat măsurile care se impun pentru siguranţa elevilor.

Sancţiuni la Bumbeşti-Jiu

„În timpul controalelor urmărim coşurile de fum amplasate necorespunzător, instalaţii electrice cu defecţiuni, iluminatul de siguranţă pentru evacuare în caz de incendiu, mijloacele de primă intervenţie, căile de acces, evacuare si intervenţie, întocmirea planurilor de intervenţie. De asemenea, mai urmărim intensificarea numerelor de exerciţii de evacuare cu elevii, exerciţiu ce îl facem după încheierea fiecărui control în şcoli. Copiii sunt învăţaţi cum să se evacueze şi să se strângă într-un loc deschis, de preferinţă în curtea şcolii, iar profesorii, diriginţii să raporteze directorului unităţii eventualele lipsuri de elevi. Fiecare inspector din cadrul ISU Gorj are un plan bine întocmit şi se pleacă în grup de 2-3 pe localitate”, a declarat căpitan Cornel Bărdulete din cadrul ISU Gorj. De exemplu, controalele efectuate la Şcoala Generală Nr. 1 şi Liceul „Mihai Viteazul” din oraşul Bumbeşti-Jiu nu au scos la iveală decât multe nereguli. Astfel, o parte dintre stingătoare erau descărcate, iar directorii nu au sesizat acest lucru, căile de evacuare erau fie nemarcate, fie marcate necorespunzător, la instalaţiile electrice se intervenise cu mijloace improvizate. „Directorii au dat vina că nu au ştiut despre aceste lucruri că trebuie să fie puse la punct, iar o parte dintre conducerile unităţilor de învăţământ verificate nici nu vor să înţeleagă faptul că trebuie să intre în legalitate astfel riscând siguranţa elevilor, dar şi amenzi usturătoare, care pot merge de la avertismente până la amenzi de ordinul miilor de lei. O astfel de amendă a fost aplicată la Bumbeşti-Jiu pentru improvizaţii electrice”, a adăugat căpitanul Cornel Bărdulete.

Izabella Plăstoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here