Proiect european lansat de UCB

335

UCB 2Universitatea „Constantin Brâncuşi” (UCB) din Târgu-Jiu lansează oficial proiectul LIFE EcoWASTES – Noi materiale de construcţii obţinute prin reciclarea eco – sustenabilă a deşeurilor industriale. Evenimentul are loc astăzi, la ora 11:30, în cadrul unei conferinţe de presă ce va avea loc la sediul Facultăţii de Inginerie.

În cadrul conferinţei de presă de astăzi, UCB îşi propune să marcheze momentul semnării documentelor de parteneriat dintre cele 4 instituţii implicate în implementarea proiectului: Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu, Institutul de Cercetări Metalurgice, Complexul Energetic Turceni şi Agenţia de Protecţia Mediului Gorj şi diseminarea obiectivelor proiectului, aşa cum sunt acestea prevăzute în propunerea de proiect aprobată de Comisia Europeană. La conferinţa de presă participă: prof. univ. dr. Adrian GORUN – rector Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu, prof. univ. dr. Luminiţa POPESCU – Decan Facultatea de Inginerie, dr. Ioan NEDELCU – director general ICEM SA, Laurenţiu Octavian Graure – director CE Turceni, Petre Radu SOCOLOVSCHI – Director Executiv APM Gorj, responsabilii coordonatori şi echipa tehnică din partea fiecărui partener.

Proiect unic în Gorj

Universitatea „Constantin Brâncuşi” (UCB) Târgu-Jiu este singura instituţie de învăţământ superior din ţara noastră care a câştigat un proiect cu finanţare europeană, pe cercetare aplicată cu rezultate imediate în domeniul economic şi de protecţie a mediului. Valoarea totală a proiectului este de 1.043.725 Euro, din care 475.462 Euro reprezintă contribuţia Comisiei Europene şi 568.263 Euro reprezintă valoarea cofinanţării. Prin Facultatea de Inginerie, UCB Târgu-Jiu a câştigat, în cadrul competiţiei „LIFE + 2010”, cofinanţare din partea Comisiei Europene pentru proiectul LIFE10 ENV/RO/000729 cu titlul „New building materials by eco-sustainable recycling of industrial wastes” EcoWASTES. Proiectul îşi propune să stabilească noi modalităţi de valorificare a deşeurilor generate de industria energetică (cenuşi de termocentrală), extractivă (şlamuri de foraj petrolier) şi metalurgică (zguri de elaborare şi turnare a metalelor) – unele fără utilizare în prezent pe plan european şi chiar la nivel mondial. Proiectul prevede adaptarea unei instalaţii pilot şi demonstrarea unor tehnologii inovative de reciclare a deşeurilor în produse cu valoare adăugată ridicată (noi compozite ceramice folosite în principal în industria materialelor de construcţii, dar şi în lucrări de tipul straturilor impermeabile din construcţia de drumuri). Prin implementarea acestui proiect se urmăreşte şi introducerea în circuitul agricol a suprafeţelor rezultate prin reabilitarea haldelor/batalurilor cât şi a terenurilor ocupate prin depozitarea de deşeuri, dar şi reducerea amprentei de carbon (prin diminuarea emisiilor de CO2) pe linia de fabricaţie a materialelor de construcţie dar şi prin diminuarea consumului de energie necesar exploatării resurselor naturale (argile, nisip cuarţos, feldspat). Perioada de implementare este de 32 de luni, începând cu 1 septembrie 2011, când va fi inaugurarea oficială a proiectului.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here