Primarii, instruiţi cu privire la distribuirea alimentelor europene

291

IMG_0849Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, i-a convocat pe primarii gorjeni la o instruire cu privire la distribuirea alimentelor în cadrul programului PEAD 2011. Edilii au ridicat şi câteva probleme, Călinoiu explicându-le cum trebuie să se deruleze acest program.

În acest an, în judeţul Gorj se vor distribui 1.540 tone 462 kilograme de alimente destinate categoriilor de persoane cele mai defavorizate din judeţul nostru. APIA Gorj este organul care monitorizează distribuirea produselor alimentare în judeţul nostru.

IMG_0845Încep verificările în teritoriu

Reprezentantul APIA le-a prezentat autorităţilor locale informaţiile de bază privind derularea PEAD 2011. După prezentarea acestuia, Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, le-a transmis primarilor că vor începe verificările în fiecare localitate pentru a se urmări îndeplinirea condiţiilor prevăzute în program. „Începând de săptămâna viitoare, săptămânal se vor lua operative cu privire la pregătirea activităţii şi măsurilor care stau la baza programului ce urmează a fi materializat începând cu 1 august prin distribuirea produselor şi acestea sunt: să vedem dacă toată Mihutesculumea a făcut tabelele; trebuie să aveţi spaţii de depozitare şi vreau să găsesc foarte clar magazia pentru depozitarea produselor agro-alimentare potrivit programului”, a precizat Ion Călinoiu.

Primarii au ridicat probleme

Edilii prezenţi la întâlnirea cu preşedintele Ion Călinoiu au ridicat şi câteva probleme pe care spun ei că le-au mai prezentat şi în anii trecuţi şi pentru care se pare că nu s-au găsit soluţii. Constantin Mihuţescu, primarul comunei Baia de Fier a fost primul care a explicat în ce constau problemele legate de distribuirea alimentelor: „de la Direcţia Muncii ne vin tabele cu pensionarii agricoli care nu depăşesc 400 de lei; dar, peste 90% dintre aceştia, din zona pe care eu o reprezint, din Baia de Fier, sunt cetăţeni care au 3-4 hectare de teren, care au tractoare în curte, care au 3-4 vaci şi sute de oi şi primesc aceste ajutoare de la Uniunea Europeană. După lege, totul e bine. În schimb, am o comunitate de rudari care dacă are o rablă de maşină în curte nu-i putem acorda ajutor social şi nu poate fi trecut pe acest tabel de beneficiari ai Legii 416 şi să beneficieze de aceste alimente. Numai noi ştim ce păţim prin comună, că numai noi am avut revoluţii şi răsmeriţe pe tema aceasta; când îl vede pe cel care ştie că are totul acasă şi pleacă cu alimentele şi ăla care are 5 copii, că are 2.000 de metri pătraţi în curtea casei nu poate să ia ajutor social, că e intravilan, că are o rablă de maşină cu care merge, sau o drujbă. Ce facem cu acei oameni, care nu au nimic?” Problema semnalată de Mihuţescu a fost confirmată şi de alţi primari. Mai mult, ei au atras atenţia şi asupra responsabilităţii pe care trebuie să şi-o asume pe tabelele date de Direcţia Muncii. „Pai dacă le-a dat Direcţia Muncii, atunci Direcţia Muncii să vină să distribuie produsele, fiindcă de aici pleacă toate problemele”, a explicat edilul comunei Baia de Fier. La această situaţie semnalată de primari, Ion Călinoiu a precizat că „tabele le semnează fiecare instituţie şi fiecare tabel trebuie vizat de către coordonator, de către Consiliul Judeţean”. Mai mult decât atât, referitor la procesul de distribuire a produselor alimentare de la Uniunea Europeană, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj admite faptul că „nu pot să nu apară disfuncţionalităţi; acestea se inventariază şi se iau măsurile corespunzătoare”. Totodată, Călinoiu a mai precizat: „am atras atenţia OPC – ului, Direcţiei de Sănătate Publică şi Direcţiei Sanitar – Veterinare să urmărească de aproape modul de distribuire a acestor alimente”.

Beneficiarii PEAD 2011

Categoriile de persoane, beneficiare ale Planului anual 2011 sunt următoarele: familiile şi persoanele singure care au stabilit, prin dispoziţie scrisă a primarului, dreptul la un venit minim garantat acordat în baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare; şomerii care beneficiază de indemnizaţie de şomaj acordată potrivit prevederilor Legii nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare; pensionarii sistemului public de pensii ale căror drepturi, obţinute din pensie sau, după caz, din pensii cumulate, se află sub 400 lei/lună; persoanele cu handicap grav şi accentuat, adulţi şi copii, neinstituţionalizate. Distribuirea produselor alimentare se face potrivit normelor Uniunii Europene. Programul PEAD 2011 se va desfăşura începând cu 1 august, când vor fi distribuite în teritoriu primele cantităţi.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here