Conferinţa Internaţională de la UCB, un succes

344

IMG_3250Facultatea de Ştiinţe Juridice şi Litere din cadrul Universităţii „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu a găzduit, la sfârşitul săptămânii trecute, Conferinţa Internaţională cu titlul „Rolul şi locul Dreptului în Societatea bazată pe Cunoaştere”.

Ediţia din acest an a fost cea cu numărul trei şi s-a bucurat de prezenţa unor nume importante din domeniu academic şi nu numai, venite atât din ţară, cât şi din străinătate. IMG_3257Parteneri în cadrul celei de-a treia ediţii a Conferinţei Ştiinţifice Internaţionale „Rolul şi locul dreptului în societatea bazată pe cunoaştere” au fost: Facultatea de Drept a Universităţii Masaryk din Brno, Republica Cehă, Uniunea Juriştilor din România, Asociaţia Internaţională a Juriştilor Democraţi, Baroul Gorj, Societatea Română de Drept European şi Editura Universul Juridic. Despre acest eveniment, Moise Bojincă, decanul Facultăţii de Ştiinţe Juridice şi Litere, din cadrul UCB Târgu-Jiu a declarat: „astăzi şi mâine, 13 şi 14 mai, la Târgu-Jiu, la sediul Facultăţii de Ştiinţe Juridice şi Litere se desfăşoară Conferinţa Internaţională cu titlul „Rolul şi locul Dreptului în Societatea bazată pe Cunoaştere. Această conferinţă este la a treia ediţie; se află în organizarea Universităţii „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu, respectiv a Facultăţii de Ştiinţe Juridice şi Litere, în colaborare cu Facultatea de Georgeta BasarabescuDrept a Universităţii din Masaryk, Brno, Cehia. Alături de noi, au contribuit la reuşita acestui eveniment Uniunea Juriştilor din România, Societatea Română de Drept European, precum şi Asociaţia Internaţională a Juriştilor Democraţi sub auspiciile celor trei instituţii desfăşurându-se această ediţie din anul 2011. Şi-au adus contribuţia, în acelaşi timp, la realizarea şi reuşita conferinţei noastre: Baroul Gorj, Editura Universul Juridic şi Autoritatea Naţională de Suupraveghere a Prelucrării datelor cu Caracter Personal. Sunt 69 de lucrări înscrise, de la 12 universităţi din ţară, cinci universităţi din străinătate şi de la 10 instituţii publice din domeniul Ştiinţelor Juridice şi, firesc, al Literelor”.

Cartea „Dreptul diplomatic şi dreptul consular”, lansată la conferinţă

Prezent la Conferinţa Ştiinţifică Internaţională „Rolul şi locul dreptului în societatea bazată pe cunoaştere” a fost şi preşedintele Asociaţiei Ambasadorilor şi Diplomaţilor de Carieră din România, Ion M. Anghel. Cu această ocazie, a lansat şi cartea „Dreptul diplomatic şi dreptul consular”. „Am plăcerea să transmit un mesaj din partea Asociaţiei Ambasadorilor şi diplomaţilor de carieră din România, al cărei preşedinte sunt, şi de asemenea al Societăţii Române de Drept European. Felicit pe organizatori, şi, în mod special colegii din acest centru universitar, în frunte cu decanul. Apreciez efortul care s-a făcut pentru organizarea acestui eveniment, dorind din toată inima ca această uniune să aibă succes şi mai ales să consituie un imbold pentru dezvoltarea în continuare a activităţii în acest domeniu din acest centru universitar. Societatea Română de Drept European, înfiinţată recent, există ca atare, înregistrată conform regulilor din ţara noastră ca un nou venit alături de celelalte instituţii şi asociaţii idn domeniul Dreptului European. Asociaţia noastră este o instituţie care nu are un caracter politic, neguvernamental, şi are ca preocupare principală să studieze şi să explice regulile Dreptului din Uniunea Europeană. Suntem conştienţi de faptul că, pe măsură ce se intensifică integrarea europeană, regulile de Drept care se vor aplica în România vor fi cele din Dreptul European”, a afirmat Ion M. Anghel, preşedinte al Asociaţiei Ambasadorilor şi Diplomaţilor de Carieră din România.

Preşedinta Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal – prezentă la Conferinţă în dublă calitate

Printre participanţii, dar şi invitaţii Conferinţei Ştiinţifice Internaţionale „Rolul şi locul dreptului în societatea bazată pe cunoaştere” s-a numărat şi Georgeta BASARABESCU, preşedinte Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal. Ea le-a vorbit celor prezenţi despre Autoritatea de Supravehere, subliniind faptul că aceasta apără drepturile cetăţenilor împotriva prelucrărilor abuzive. „Mă aflu aici în dublă calitate: de participant şi de invitat. Ca participant voi prezenta salariaţii Autorităţii de Supraveghere materiale pe parcursul conferinţei. În calitate de invitat am participat la toate cele trei ediţii ale conferinţei organizate la Târgu-Jiu şi-mi manifest satisfacţia deosebită că aici, la Târgu-Jiu, atât cadrele didactice, cât şi studenţii au manifestat un deosebit interes faţă de dreptul la viaţă privată. Aici am analizat de-a lungul timpului foarte multe probleme strâns legate de dreptul la viaţă privată şi, mai bine spus, în conformitate cu legea română de protecţie a persoanei împotriva prelucrărilor abuzive a datelor cu caracter personal. Autoritatea de Supraveghere este singura autoritate din România care nu se află sub coordonarea Guvernului României, deci noi lucrăm sub coordonarea Parlamentului României, respectiv a Senatului, şi care este implicată direct în aderarea României la Spaţiul Schengen. Autoritatea de Supraveghere este cea care apără drepturile cetăţenilor împotriva prelucrărilor abuzive” a explicat Georgeta BASARABESCU, preşedinte Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal. După două zile dedicate comunicărilor ştiinţifice, cea de-a treia ediţie a Conferinţei Ştiinţifice Internaţionale „Rolul şi locul dreptului în societatea bazată pe cunoaştere” s-a încheiat, fiind un total succes.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here