Alocaţii lunare europene pentru elevii gorjeni

320

eleviReprezentanţii Agenţiei Judeţene de Prestaţii Sociale (AJPS) Gorj sunt o punte de legătură între drepturile sociale ale elevilor din România şi a celor din statele Uniunii Europene (UE) privind alocaţiile simple de care beneficiază elevii gorjeni şi a celor care au părinţi ce lucrează legal în străinătate.

Potrivit Regulamentului European 1408, copiii români care au părinţii plecaţi la muncă în străinătate pot beneficia de alocaţie de stat mai mare decât cea oferită în România, cu condiţia ca cetăţenii români să lucreze legal în ţara respectivă. “Cei care lucrează cu contract în străinătate, pot solicita servicii sociale în ţara unde lucrează. Statul respectiv ne trimite nouă un formular în care noi trebuie să scriem cât a încasat în România părintele copilului în cauză. Dacă unul dintre părinţi lucrează în ţară şi un altul în străinătate, statul acela aplică o diferenţă pentru ca minorul să ajungă la suma ce se dă de regulă în acel stat”, a declarat Viorica Roşianu, directoarea AJPS Gorj.

În vreme ce, minorii din ţara noastră primesc alocaţii de stat în valoare de 42 de lei lunar, cei din ţările europene primesc tot în fiecare lună, alocaţii ce depăşesc valoarea de o sută de euro, poate chiar 150, cum este cazul Germaniei.

29 de cereri primite în 2011

De la începutul acestui an şi până prezent, la sediul AJPS Gorj au ajuns 29 de cereri de la părinţi care lucrează legal în străinătate şi solicită alocaţii europene pentru proprii copii.

“Ei ne-au cerut să le dăm aici, în România, alocaţia pe care ar primi-o în altă ţară. Şi, în acest caz, procedăm prin solicitarea din ţara respectivă a unor documente din care să rezulte cât câştigă părinţii acolo şi care este venitul ce i se alocă unui minor”, a mai precizat Viorica Roşianu.

Aceasta a mai spus că în primele două luni ale acestui an, AJPS a primit din statele membre ale Uniunii Europene un număr de 29 de solicitări de informaţii legate de situaţia socială a celor care solicită alocaţii europene şi a transmis 26 de cereri în alte state spre a solicita acelaşi gen de informaţii.

Majoritatea cererilor au fost pentru Italia, circa 20, şi câte două pentru Austria, Belgia, Germania.

Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here