Mărţişoare pentru mineriţe

321

În 1997, când au început restructurările la Cariera Lupoaia, conform unei indicaţii a lui Ionel Manţog, femeile au devenit un grup ţintă şi vreme de câţiva ani de zile s-a tot exercitat o presiune constantă asupra unor doamne care au întreaga lor viaţă legată de munca în minerit.

La ora actuală în Cariera Lupoaia lucrează 200 de angajate, poate cel mai mare număr de femei pe care o unitate economică din Oltenia le are în activitate. Acest lucru se datorează în principal fostului director Ion Ghiga şi tandemului sindical Constantin Ureche – Nicolae Bădiţă. Bădiţă spune, de altfel, că „nu este vorba de o protecţie socială pentru doamnele angajate în cariera noastră, ci de faptul că am făcut echipă bună când le-am apărat şi le-am putut păstra. În meseria lor de maşiniste, ele sunt şi foarte conştiincioase şi foarte atente şi sunt superioare ca randament bărbaţilor. După cum se ştie, unele dintre ele au rămas angajate şi pentru faptul că erau susţinători de familie. Acum, în prag de mărţişor putem spune că avem suficiente motive să le felicităm cu ocazia începutului de primăvară, fiindcă de sărbătorit le vom sărbători de Ziua Femeii”.

Nicolae Bădiţă este unul dintre oamenii care are pregătirea adecvată ca lider sindical, având în vedere că prin analizele sale şi ale lui Constantin Ureche s-au stopat unele iniţiative, care puteau să pară spectaculoase prin conotaţia lor de moment, însă împovorătoare pe termen lung pentru angajaţi.

Tandemul sindical de la Lupoaia nu a acceptat reducerea cu 25% a veniturilor salariale, care urmau să fie transmise sinistraţilor, pentru că salariul minerilor era angajat cheltuielilor de familie; argumentele celor doi sindicalişti au dat peste cap multe planuri, dar s-a văzut până la urmă că salariaţii din minerit ar fi avut de suferit după perioadele de şomaj tehnic, sau reglarea drepturilor salariale în raport cu producţia de cărbune.

Tot datorită celor doi lideri şi mineritul de subteran are câteva beneficii în această perioadă extrem de grea şi de tensionată.

Cât priveşte sărbătorirea doamnelor angajate, cei doi şi-au luat deja măsurile de rigoare, astfel că pe 1 şi 8 martie, cele 200 de femei de la Lupoaia să se simtă cu adevărat sărbătorite. Vom reveni cu amănunte.

Constantin Bunilă

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here