„Vor cădea capete”! – Prefectul Andrei deconspiră o afacere cu echipamente de lucru la UM Sadu

308

IMG_5895Prefectul judeţului Gorj, Liviu Andrei, îşi pune serioase semne de întrebare legate de motivul pentru care persoanele accidentate vineri nu au purtat echipamente de protecţie în momentul deflagraţiei de la Uzina Mecanică(UM) Sadu.

Prefectul susţine că în fabrică s-au achiziţionat echipamente de protecţie şi de lucru care ar fi valorat 2 milioane de euro, dar în mod miraculos echipamentul ,,de lux” nu se mai găseşte. Pentru acest motiv, dar şi pentru altele, la finalul anchetei de la uzină, prefectul spune că ,,vor cădea capete”. Lori Boian, directorul UM Sadu, susţine în schimb că suma utilizată anul trecut pentru cumpărarea acestor echipamente nu a depăşit un miliard de lei vechi, hainele de lucru fiind date IMG_7632salariaţilor în a doua jumătate a anului trecut.

S-au făcut afaceri ilegale cu echipament de lucru în spatele porţilor închise ale UM Sadu, ne întrebăm după ce o declaraţie a prefectului Liviu Andrei ne-a pus pe gânduri. Înaltul funcţionar public susţine că nu poate ascunde faptul că ar fi fost informat că UM Sadu a achiziţionat echipamente de lucru de 2 milioane de euro, dar care nu ar fi ajuns însă la salariaţi. Ilegalitatea ar fi fost depistată abia după ce au decedat vineri cele două salariate care evident că nu purtau în momentul deflagraţiei echipamentele scumpe, dar şi ca urmare a accidentării lui Constantin Dijmărescu.

,,Eu cred că se vor lua măsuri, vor pica şi capete, deoarece acolo trebuie să se facă verificări foarte clare. Femeile respective trebuiau să aibă echipament de protecţie, în condiţiile în care s-au făcut achiziţii de material de protecţie de bani mulţi. Din câte am înţeles de la cei îndrituiţi de la UM Sadu este vorba de 2 milioane de euro”, a declarat Liviu Andrei.

Prefectul vrea să vadă unde sunt hainele de lucru

Prefectul judeţului se întreabă şi el unde sunt hainele pentru care uzina ar fi dat această sumă mare de bani. ,,Unde este echipamentul, de ce nu au avut echipament? Să mă iertaţi dar şi chilotul este prevăzut pentru personalul care lucrează acolo. Dacă aveau echipamentul respectiv nu se întâmpla nimic, dar vom vedea ce va stabili comisiile respective. Deşi la prima vedere, nu e greu de înţeles”, a completat, revoltat, Liviu Andrei care susţine că i s-a cerut un reprezentat în comisia de anchetă de la UM Sadu.

,,Nu trebuie iertat nimeni, aici nu e vorba că ai greşit şi mai vedem noi, mai reparăm ce mai putem. Pe femeile alea nu le mai aduce nimeni înapoi, iar pe omul acela pe care l-am văzut la spital cu greu va mai fi cum a fost înainte. Nu putem să ne jucăm, nu putem trece evaziv peste ce s-a întâmplat acolo. Trebuie măsuri capitale luate. Eu am discutat cu ministrul, el va lua măsuri dar şi directorul Boian”, a susţinut apoi prefectul.

Boian: ,,Echipamentul a fost cumpărat de la Artego şi Renania”

Directorul UM Sadu, Lori Boian susţine că prefectul face o eroare în momentul în care vorbeşte de suma de 2 milioane de euro. ,,Nu s-a făcut o astfel de achiziţie de echipamente de lucru. Am cumpărat echipamente pentru salariaţi în valoare de un miliard de lei vechi, anul trecut. Am achiziţionat salopetele, tricourile şi pantalonii de la firma Artego iar bocancii special de la firma Renania”, a declarat Boian care spune că prefectul ar fi încurcat suma de la investiţii cu cea pentru echipament.

Directorul UM Sadu spune, de asemenea, că nu departe de ieri i s-au cerut aceste informaţii de către cei de al Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj, dar şi procesele verbale prin care oamenii au luat echipamentele. ,,Am achiziţionat 950 de echipamente pe care le-am dat salariaţilor, anul trecut, în două tranşe. Totul nu a costat mai mult de un miliard de lei vechi. Probabil prefectul a făcut o confuzie. Oamenii au primit câte un tricou, pantaloni, bocanci, salopetă şi şapcă”, a declarat Boian.

Dacă cele spuse însă de prefectul Andrei se adeveresc ministrul va fi cel care va lua măsuri.

,,Măsurile împotriva vinovaţilor trebuie să le ia ministrul, parte din ele, şi conducerea UM Sadu cealaltă parte. Aici nu putem vorbi că utilajele sunt vechi, nu are nicio treabă una cu alta, este vorba de Secţia Pirotehnică, de o magazie intermediară, unde se aducea pulberea. Materia primă se aduce din munte de la 1 km de la magazia centrală iar în fiecare vineri erau două persoane de serviciu care aduceau pulberea din magazia intermediară pentru a se lucra”, a conchis Liviu Andrei.

Anamaria Stoica

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here