Trecerea la Poliţia Locală, costisitoare pentru Primăria Târgu-Jiu

342

IMG_1562De la 1 ianuarie 2011, cei 150 de agenţi comunitari târgujieni au devenit poliţişti locali şi asta odată cu transformarea Poliţiei Comunitare în Poliţie Locală. Activitatea a rămas în mare parte aceeaşi, însă pentru această schimbare a fost nevoie de trimiterea în şomaj a circa 200 de poliţişti comunitari în anul 2010.

Restructurarea Poliţiei Comunitare Târgu-Jiu începută încă de anul trecut s-a conturat odată cu disponibilizarea a aproape 200 de angajaţi din cadrul instituţiei. Acesta era doar un pas pentru punerea în aplicarea a Ordonanţei 63/2010 pentru reducerea personalului şi a cheltuielilor. Circa două sute de poliţişti comunitari au fost demişi în toamna anului 2010 deoarece legea Poliţiei Locale prevedea doar 96 de astfel de posturi pentru municipiul Târgu-Jiu, chiar dacă, anul trecut, în aceeaşi perioadă, erau în plată circa 300 de agenţi comunitari.

„Deja am obţinut certificatul de înregistrare fiscală, s-a realizat comisia de inventariere şi predare a patrimoniului de la Poliţia Comunitară la cea Locală. Acum urmează schimbarea titulaturii documentelor şi realizarea altor tipărituri cu însemnele Poliţiei locale. Se lucrează şi la organigrama şi Regulamentul de funcţionare la nivel local care se va aproba la sfârşitul acestei luni în şedinţa de Consiliu Local”, a declarat Ion Tudor, şeful Poliţiei Locale Târgu-Jiu.

Costuri cu inscripţiile şi pistoalele

IMG_1578Acesta a mai spus că foştii poliţişti comunitari care făceau activitatea de Pază au trecut de la 1 ianuarie, odată cu înfiinţarea Poliţiei Locale, pe funcţii contractuale şi au renunţat la a mai fi funcţionari publici. Printre atribuţiile ce le au noii poliţişti locali sunt paza bunurilor cu proprietate publică, circulaţia pe drumurile publice, disciplina în construcţii şi afişajul stradal, protecţia mediului, activitatea comercială, evidenţa persoanelor, precum şi alte domenii stabilite prin lege.

Tudor a precizat că însemnele de pe uniformele agenţilor locale vor fi schimbate în perioada următoare, însă nu toate în acelaşi timp deoarece costurile nu sunt de neglijat, iar pentru aceste schimbări trebuie să se acorde bani de la bugetul local: „Avem nevoie de bani şi nu le putem face pe toate odată, ci din mers, însă în tot acest timp nu va exista un vid, noi făcându-ne treaba ca şi până acum. O prevedere în plus este dotarea cu pistoale a agenţilor care de la Ordinea Publică şi Paza Bunurilor. Sunt sigur că vom rezolva şi acest aspect în timp, deoarece şi costurile sunt ridicate”.

Pistoale de 2.500 de lei/lună

Şeful Poliţiei Locale Târgu-Jiu a declarat ieri faptul că schimbarea inscripţiilor tuturor uniformelor din dotare costă circa 5.000 de lei, fără a se lua în calcul şi insignele. Costuri ridicate vor fi şi la achiziţionarea de pistoale. „Noi, în prezent, avem 20 de pistoale închiriate de la Poliţia Judeţeană, însă doar 15 sunt folosite. De acum, vom avea nevoie de mai multe şi totul depinde de bugetul local care ori ne va permite să achiziţionăm pistoale, ori să mai închiriem câteva zeci”, a adăugat Ion Tudor. Lunar, circa 2.500 de lei din vistieria Poliţiei Locale se duc către Poliţia Judeţeană pentru chiria pistoalelor din dotarea primei unităţi menţionate. Dacă s-ar recurge la cumpărarea de pistoale, costul pentru un singur pistol ar fi cuprins între 1.000 şi 1.500 de lei. În prezent, Poliţia Locală Târgu-Jiu are în dotare 15 mijloace de transport, fie maşini, fie motoscutere, însă şi înnoirea parcului auto este o prioritate pentru anul 2011. Alţi bani necesari Poliţiei Locale din municipiu vor fi destinaţi instruirii poliţiştilor locali, instruire, care, cel mai probabil se va face la Bumbeşti-Jiu şi care trebuie efectuată în următorii cinci ani de la data înfiinţării Poliţiei Locale.

Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here