Primarii din judeţ, încă neinteresaţi de creditele de la Finanţe

326

primari facuta de mineOrdonanţa Nr. 51/2010, privind reglementarea unor măsuri pentru reducerea unor arierate din economie, precum şi alte măsuri financiare, dă posibilitatea autorităţilor locale să ia împrumut de la stat pentru a-şi achita datoriile către agenţii economici, şi aceştia din urmă către stat.

În judeţul nostru, chiar dacă au existat câţiva edili ce au manifestat interes de contractare a unor credite, niciunul nu a depus documentaţie pentru obţinerea unui credit.

Prin OUG 51/2010, statul alocă suma de 1,5 miliarde de lei pentru datoriile primăriilor către agenţii economici. Creditele acordate administraţiilor locale din judeţul nostru se oferă prin intermediul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Gorj. “Este o ordonanţă ce se implementează de către Ministerul Finanţelor prin intermediul nostru. După acordarea creditelor solicitate, obligaţiile edililor din judeţ sunt şi de a plăti o dobândă”, a declarat Luminiţa Penciu, purtător de cuvânt al instituţiei.

Dobânda a fost stabilită şi are o valoare de 6,25%, iar sumele acordate prin creditare nu se pot folosi decât pentru plata obligaţiilor către agenţii economici. DGFP Gorj acordă sprijin pentru primării cu promptitudine, dându-le sumele necesare, urmând ca astfel să scadă şi datoriile agenţilor economici către bugetul de stat.

Şi totuşi… fără solicitări

Chiar dacă au acumulat diverse datorii, primarii din Gorj refuză creditarea pentru a nu se îndatora şi mai mult, deoarece situaţia financiară de la nivelul administraţiilor publice locale nu este una prea îmbucurătoare. “Referitor la împrumuturile acordate în baza Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 51/2010 privind reglementarea unor măsuri pentru reducerea unor arierate din economie, precum şi alte măsuri financiare, vă informăm că până la această dată, primăriile din judeţul Gorj nu au solicitat acordarea de împrumuturi în baza OUG nr. 51/2010”, se specifică într-o adresă trimisă de Ministerul Finanţelor Publice. Luminiţa Penciu, purtătoarea de cuvânt a DGFP Gorj, spune că toate primăriile din judeţ au conturi deschise la Trezorerie, însă nici un ban nu a ajuns până acum în aceste conturi, rămânând astfel goale: “Primarii din Gorj trebuie să ştie că documentaţiile privind obţinerea de credite se depun direct la Ministerul Finanţelor, noi suntem doar intermediari atunci când se obţine un împrumut”.

Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here