CJAS Gorj are mulţi asiguraţi, dar puţini contribuabili

311

cjas facuta de mineLa nivelul judeţului Gorj există un total de 321.912 asiguraţi, însă numărul persoanelor din judeţul nostru care contribuie la Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) este de 180.803, la categoria asiguraţilor fără contribuţie intrând astfel circa 141.100 de persoane.

Cei mai mulţi dintre gorjenii care nu au o contribuţie la FNUASS sunt pensionari cu venituri mai mici de 1.000 de lei, copii, studenţi şi elevi. “Conform articolului 213 alin.1 din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, există categorii de persoane care beneficiază de asigurare, fără plata contribuţiei şi categorii de persoane scutite de plata contribuţiei, plata contribuţiei suportându-se din alte surse”, a declarat Danina Cărăgui, purtător de cuvânt al CJAS Gorj.

Aceasta a spus faptul că persoanele care beneficiază de asigurare fără plata contribuţiei, sunt copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, dacă sunt elevi, inclusiv absolvenţii de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni, ucenici sau studenţi şi dacă nu realizează venituri din muncă, tinerii cu vârsta de până la 26 de ani care provin din sistemul de protecţie a copilului şi nu realizează venituri din muncă sau nu sunt beneficiari de ajutor social, soţul, soţia şi părinţii fără venituri proprii, aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate. Acestora li se mai adaugă şi persoanele persecutate politic, cei cu handicap care nu realizează venituri din muncă, pensie sau alte surse, bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătăţii Publice, femeile însărcinate şi lăuzele, dacă nu au nici un venit sau au venituri sub salariul de bază minim brut pe ţară.

Servicii medicale de milioane

Reprezentanta CJAS Gorj a adăugat faptul că strângerea contribuţiilor persoanelor juridice sau fizice care au calitatea de angajator se face de către Direcţia Generală a Finanţelor Publice Gorj, în condiţiile legii, cu respectarea dispoziţiilor Codului de procedură fiscală. “Colectarea contribuţiilor la FNUASS de la persoanele fizice, altele decât cele pentru care colectarea veniturilor se realizează de către DGFP, se face prin intermediul CJAS Gorj”, a precizat Danina Cărăgui.

Astfel, de la începutul acestui an şi până la ora actuală, prin casieria CJAS Gorj s-a încasat suma de 2.631.543 lei. De asemenea, de la 1 ianuarie 2010 şi până la debutul lunii octombrie, CJAS Gorj a decontat servicii medicale în valoare totală de 137.105.777, 54 de lei.

Totodată, la nivelul judeţului nostru există şi persoane asigurate aflate în una dintre următoarele situaţii, pe durata acesteia, cu plata contribuţiei din alte surse: se află în concediu pentru incapacitate temporară de muncă, acordat în urma unui accident de muncă sau a unei boli profesionale; se află în concediu pentru creşterea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani şi în cazul copilului cu handicap, până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani; execută o pedeapsă privativă de libertate sau se află în arest preventiv; persoanele care beneficiază de indemnizaţie de şomaj; persoanele care fac parte dintr-o familie care are dreptul la ajutor social; pensionarii, pentru veniturile din pensii până la limita supusă impozitului pe venit.

Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here