Farmaciştii gorjeni, resping ideea farmaciilor de familie

341

farmacieNemulţumire mare în rândul farmaciştilor din judeţul Gorj care se arată profund indignaţi de introducerea conceptului de farmacie de familie de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Potrivit proiectului de Contract Cadru pe anul următor care reglementează activitatea medicilor de familie, a spitalelor şi farmaciştilor, pacienţii se vor putea înscrie, de la data intrării în vigoare a proiectului, pe lista unei farmacii pentru a-şi putea ridica reţetele gratuite sau compensate. „Noul concept îngrădeşte accesibilitatea pacientului la orice farmacie, iar în contextul actual, când banii pentru medicamentele în ambulatoriu sunt mai puţini, conceptul nu este deloc binevenit. De asemenea, dacă un pacient se tratează cu produse scumpe, iar furnizorul le blochează, bolnavul riscă să nu-şi poată lua medicamentele”, a declarat Ileana Dumitrescu, preşedinta Colegiului Farmaciştilor din Gorj.

Pentru schimbarea farmaciei de familie, pacienţii vor trebui să respecte un procedeu similar celui de la medicul de familie, adică să depună atât la farmacia pe lista căreia sunt înscrişi, cât şi la cea la care doresc să se înscrie, o cerere prin care solicită excluderea, respectiv înscrierea. Farmaciile din judeţ vor trebui, astfel, să raporteze la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj lista asiguraţilor care au optat pentru eliberarea medicamentelor de către unitatea la care sunt arondaţi, imediat ce apar modificări în cuprinsul acesteia, în funcţie de mişcarea lunară a asiguraţilor.

„Ne obligă la plafonare”

Deja despre conceptul de farmacie de familie, preşedinta Colegiului Farmaciştilor a discutat şi cu o parte dintre farmaciştii din judeţul nostru, iar toţi consideră că farmaciile sunt societăţi comerciale şi nu independente. „Proiectul de lege ne obligă la o plafonare pe medicamente, atât pentru pacienţi, cât şi pentru farmacii. Până acum, CJAS nu ne-a spus nimic concret şi nici nu au ştiut să ne spună dacă plăţile vor decurge ritmic odată ce proiectul va deveni lege şi se va pune în aplicare”, a precizat Ileana Dumitrescu.

Aceasta a spus că farmaciştilor gorjeni nu le convine să-şi asume o responsabilitate pe care nu o pot asigura. În proiect sunt vizaţi pacienţii cu afecţiuni cronice, precum şi cei incluşi în programele naţionale. Astfel, nu vor fi nevoiţi să-şi aleagă farmacist de familie decât persoanele care suferă de boli cronice precum cardiacii, diabeticii şi alţii, sau cei incluşi în programele naţionale pentru hepatite, cancer, HIV-SIDA, poliartrită. În ceea ce priveşte farmaciile care aparţin unui lanţ, acestea vor fi în mod cert avantajate de măsura propusă de CNAS, deoarece ele au în spate depozite, dar şi diferite metode de fidelizare a clienţilor.

La nivelul judeţului Gorj există un număr de 135 de farmacişti, toţi înscrişi în Colegiul Judeţean al Farmaciştilor. Numărul acestora este în continuă creştere în judeţul nostru, spre deosebire de alte judeţe. „La noi, piaţa încă are nevoie de cadre medicale specializate, însă, tind să cred că peste doi ani piaţa de farmacişti se va satura şi în judeţul nostru”, a mai spus preşedinta Colegiului Farmaciştilor din Gorj.

Izabella Molnar

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here