Elevii târgujieni, la “ore” în baruri

315

foto elevi politie 030Mai mulţi elevi de la liceele din Târgu-Jiu au fost surprinşi în baruri în timpul orelor de clasă. Tinerii lipseau de la cursuri fie pentru a juca biliard, pentru a bea o cafea sau pentru a se juca pe calculator într-un club de internet. Elevii au fost luaţi ca din oală de către comisia formată din reprezentanţi ai Poliţiei, Jandarmeriei, Prefecturii, Inspectoratului Şcolar şi Comisariatului pentru Protecţia Consumatorilor Gorj.

Comisia formată din reprezentanţi ai mai multor instituţii din judeţ, convocată de către prefectul judeţului, zilele trecute, a intrat deja în pâine. Aşa se face că ieri, tinerii care în loc să fie la şcoală au avut proasta inspiraţie de a-şi face veacul prin barurile din jurul liceelor s-au trezit luaţi la întrebări de către poliţişti şi jandarmi. Deranjaţi că nu pot chiuli în linişte, unii elevi au început să ia oamenii legii peste picior. După ce au fost legitimaţi, însă, aceştia au fost conduşi la şcoala la care trebuiau să participe la ore. Văzând că gluma se îngroaşă, unii dintre ei au încercat să fenteze vigilenţa poliţiştilor şi a jandarmilor în speranţa că vor scăpa basma curată.

Din păcate, însă, pentru un grup de aproximativ 10 elevi de la Liceul nr. 4, „distracţia” s-a terminat în clasa de curs, tocmai la ora de fizică.

foto elevi politie 021Profesoara a declarat că nu este pentru prima dată când i se întâmplă să predea numai unora dintre elevi pentru că restul nu „o onorează” cu prezenţa. “Nu este vina noastră că se întâmplă aşa. Îmi pare rău pentru ce s-a întâmplat, dar nu am ce să le fac. Nu este pentru prima dată când lipsesc de la ore”, a declarat cadrul didactic.

“Mă relaxam”

Întrebat ce căuta în bar în loc să fie la ore, unul dintre elevi a declarat că a mers să „se relaxeze”, motivând că este obosit şi că a mers să bea o cafea, „ca tot omul”. Din grupul de elevi făceau parte chiar şi fete, unele dintre acestea fiind mai deranjate chiar decât colegii lor de faptul că au fost luate din local. „Ce dacă eram acolo? Ce treabă aveţi cu mine? Treaba mea ce fac”, spuneau acestea oamenilor legii. Elevii surprinşi în local se vor alege cu amintiri neplăcute dar şi cu mediile scăzute la purtare.

“Nu suntem noi vinovaţi pentru faptele lor. Doamna directoare este un om foarte atent la tot ce se întâmplă în şcoală, dar copiii acum sunt cum sunt. Educaţia până la şapte ani o primesc acasă, nu de la noi. Ar trebui să chemăm părinţii, la noi în şcoală sunt şedinţe aproape săptămânal. Doamna directoare o să ia atitudine, o să cheme părinţii şi o să îi sancţioneze. Li se vor scădea mediile la purtare”, a mai declarat o profesoară.

“Elevii efectiv sar gardul”

foto elevi politie 029După verificarea modalităţilor de asigurare a ordinii şi a pazei în liceul în care învaţă aceşti elevi, inspectorul şcolar care a participat, Emil Pătrăşcoiu, a ajuns la concluzia că vina nu aparţine reprezentanţilor unităţii de învăţământ.

“În interior lucrurile sunt puse la punct. La ieşire există pază, la ieşirea din şcoală elevii au registru în care se consemnează intrările şi ieşirile, cu legitimare. Numai că elevii aceştia pe care noi i-am găsit nu ies prin aceste locuri. Efectiv sar gardul, pe unde se poate”, a spus Pătrăşcoiu. Acesta crede că astfel de acţiuni sunt bine venite dar că ar trebui permanentizate pentru a avea vreun efect de durată. “Acţiunea de astăzi e bună, chiar foarte bună. Dar cred că va scădea destul de puţin numărul chiulangiilor. E greu. Numai dacă s-ar permanentiza o treabă de genul ăsta dar aşa, câteva acţiuni, nu cred. Sunt obiceiuri formate deja, sunt elevi mari, poate şi-au format deprinderile din gimnaziu, e mai greu să îi dezobişnuim”, a mai declarat inspectorul şcolar.

„Vin să îşi facă referate”

Alţi elevi, de data aceasta într-un club de internet, s-au ascuns la vederea oamenilor legii. Alţii, însă, au fost prinşi în fapt: în timpul orelor, aceştia stăteau în localul respectiv şi se jucau pe computer. Culmea este că administratorul clubului le-a ţinut apărarea. “Sunt copii buni, vin aici după ore, să îşi facă referatele, nu cred că sunt în timpul orelor. Nu am avut probleme cu ei”, a declarat acesta.

Numai că „referatele” elevilor erau realizate în reţea, în timpul unor jocuri pe computer. Cei câţiva elevi găsiţi în club au fost luaţi la întrebări. La o mai atentă cercetare, însă, jandarmii şi poliţştii au avut surpriza de a mai da peste un grup format din patru elevi care se ascunseseră în biroul administratorului „de frică”. Şi aceştia au fost duşi la liceul la care învăţau, în speranţa că poate data viitoare se vor gândi de două ori înainte să chiulească de la şcoală.

Dorina Cioplea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here