Casa Iris, sprijin pentru târgujienii fără locuinţă

276

casa iris facuta de mineCasa Iris din Târgu-Jiu a devenit aglomerată în ultimele zile datorită vremei friguroase de afară, imposibil de îndurat pe timp de noapte de către cei care nu au o locuinţă deasupra capului şi niciun venit lunar.

În ultimele zile, mai multe persoane fără adăpost din municipiu au apelat la serviciile oferite de Casa Iris, centru care asigură cazare pentru persoane adulte, familii cu sau fără copii, ce au domiciliul în municipiul Târgu-Jiu. “Ni s-a întâmplat să primim şi nevoiaşi din alte localităţi, însă nu i-am ţinut mai mult de o săptămână, iar apoi i-am îndrumat la consiliere către localitatea de domiciliu. Chiar anul trecut au existat şi cazuri de persoane care au fost aduse la centrul nostru de către organele de poliţie, dar le-am explicat că dacă îi primim mai mult de câteva zile nu îi putem ţine deoarece adăpostul nostru se adresează cetăţenilor târgujieni”, a declarat Teodora Ciobanu, directoarea Direcţiei Publice de Protecţie Socială (DPPS) Târgu-Jiu.

12 persoane cazate

Pe perioada cazării la Casa Iris, oamenii au parte de condiţii de trai, de igienă, asistenţă medicală primară, supraveghere şi chiar consiliere, la sediul centrului existând un asistent social şi un psiholog voluntar pentru cei care solicită consilierea. De asemenea, cetăţenii care ajung pentru prima dată la Casa Iris sunt ţinuţi de obicei circa trei luni de zile, în funcţie de caz, perioada de şedere scăzându-se sau fiind crescută.

În acest an, Casa Iris a primit prin rotaţie un număr de 82 de persoane din care 63 au fost adulţi şi 19 minori. Totodată, în prezent, la centru sunt cazaţi 12 oameni, dintre care şase bărbaţi, patru femei şi doi copii. “Având în vedere că se apropie sezonul rece şi din experienţa anilor trecuţi ne aşteptăm la o creştere a solicitărilor de cazare la Casa Iris. Creşterea probabil se va datora şi faptului că în acest an, datorită crizei financiare, salariile au fost diminuate, iar mulţi oameni au rămas fără un loc de muncă”, a menţionat Teodora Ciobanu.

Maxim de cazaţi, 32

În cadrul Casei Iris sunt două dormitoare, unul pentru bărbaţi, şi altul pentru femei, fiecare dotat cu câte 16 paturi. “Avem condiţii foarte bune, există o sală de mese, o bucătărie cu frigider şi aragaz acolo unde oamenii îşi pot găti şi depozita alimentele, iar solicitanţii au parte de căldură, frigul de afară nemaifiind o problemă”, a mai spus şefa DPPS Târgu-Jiu. Lunar, costurile de întreţinere ale Casei Iris se ridică la suma de 5.000 lei, bani acordaţi din bugetul local. De cei cazaţi la centrul social de urgenţă pentru persoanele fără adăpost se ocupă prin rotaţie patru angajate ale Direcţiei, şi un angajat al Poliţiei Comunitare Târgu-Jiu. În clădire mai funcţionează un birou administrativ şi unul medical. Maximul de persoane ce poate fi cazat la Casa Iris este în număr de 32.

Izabella Molnar

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here