Pentru firmele datornice – Procedură unitară de stabilire din oficiu a impozitelor

309

DSCF3498Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Gorj este în aşteptare pentru a vedea dacă un proiect ce priveşte stabilirea din oficiu a impozitelor, va deveni lege. Dacă acesta se va aproba, taxele, impozitele şi contribuţiile vor fi stabilite din oficiu prin autoimpunere sau reţinere la sursă.

“Proiectul se adresează firmelor care nu-şi achită dările la bugetul de stat şi nu persoanelor fizice supuse impozitului pe venit, contribuabililor declaraţi inactivi şi celor aflaţi în stare de insolvenţă. La ora actuală există la nivel de ţară o impunere din oficiu însă aceasta nu este aceeaşi pentru toţi datornicii. Dacă proiectul va trece, multe firme din Gorj vor avea de suferit, iar noi vom fi cei care le vom stabili taxele din oficiu dacă ei nu vin să completeze formularele aferente”, a declarat Luminiţa Penciu, purtător de cuvânt al DGFP Gorj.

Nedepunerea declaraţiilor atrage calcule din oficiu

Aceasta a mai spus că şi la ora actuală şi pe viitor procedura se aplică pentru nedepunerea formularelor 100 “Declaraţie privind obligaţiile de plată la bugetul de stat”, 101 “Declaraţie privind impozitul pe profit”, pentru organizaţiile nonprofit şi agricultori, 102 „Declaraţie privind obligaţiile de plată la bugetele asigurărilor sociale şi fondurilor speciale”, 300 „Decont de TVA”.

Penciu a mai spus că stabilirea din oficiu a obligaţiilor fiscale nu se poate face înainte de împlinirea unui termen de 15 zile de la înştiinţarea contribuabilului privind depăşirea termenului legal de depunere a declaraţiei fiscale: “În cazul contribuabililor care au obligaţia declarării bunurilor sau veniturilor impozabile, stabilirea din oficiu a obligaţiei fiscale se face prin estimarea bazei de impunere”.

Pentru impozitele, taxele şi contribuţiile administrate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, înştiinţarea pentru nedepunerea declaraţiilor şi stabilirea din oficiu a obligaţiilor fiscale nu se face în cazul contribuabililor inactivi, atât timp cât se găsesc în această situaţie”. Reprezentanta DGFP Gorj a spus că lunar există mai mulţi contribuabili persoane juridice care se află în această situaţie: “Când mergem în control şi constatăm faptul că respectivul contribuabil nu şi-a declarat încasările şi obligaţiile fiscale avem dreptul să-i calculăm noi cât datorează bugetului de stat şi îi punem în vedere un termen în care să ne achite datoriile la bugetul general consolidat”.

Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here