Zece mii de gorjeni, antrenaţi în “Let’s do it Romania!”

311

let's do it romania“Let’s do it Romania!” este un proiect naţional de implicare socială care presupune curăţarea de deşeuri a arealelor naturale ale ţării într-o singură zi, sâmbătă, pe 25 septembrie. Acesta se desfăşoară şi în judeţul nostru, la fel ca pe tot cuprinsul ţării, proiectul fiind coordonat la nivel judeţean de către Asociaţia pentru Turism, Sport şi Ecologie „Hai Hui”.

Obiectivele principale ale proiectului la nivelul judeţului Gorj sunt curăţarea teritoriului de deşeurile aruncate necorespunzător în ecosistemele naturale şi prevenirea reapariţiei acestora, lucrări care au fost solicitate României şi de Uniunea Europeană, prin intermediul Comisiei Europene.

În desfăşurarea proiectului se implică susţinători de la Garda de Mediu Gorj, Agenţiei Judeţene pentru Protecţia Mediului (APM), Consiliului Judeţean (CJ) Gorj şi ai Apelor Române Gorj, dar şi primării şi structuri din sfera educaţiei, prin intermediul Inspectoratului Şcolar Judeţean. “Let’s do it Romania! a început de câteva luni şi în Gorj. Avem implicate şaizeci şi opt de şcoli şi toate cele şaptezeci de primării. Dacă până acum o săptămână, primarii de la Dăneşti şi Turcineşti nu doreau să se implice, au decis să renunţe la idee şi ne-au anunţat că vor participa la strângerea gunoaielor din propriile localităţi”, a declarat Ionuţ Negomireanu, coordonatorul „Let’s do it Romania” pe Gorj.

Înscrieri la trei centre

Proiectul este unul de voluntariat, fără buget, însă din sponsorizări s-au strâns mii de saci de gunoi şi mii de mânuşi de unică folosinţă. Conform lui Negomireanu, la proiect vor lua parte sâmbătă circa 10.000 de voluntari gorjeni, 2.000 dintre aceştia înscriindu-se pe site-ul programului, peste 1.000 sunt de la primăriile din judeţ, iar restul de la unităţile de învăţământ implicate.

Coordonatorul proiectului a spus că înscrierile vor continua, iar doritorii târgujieni care vor să ajute sâmbătă la curăţarea mediului se pot înscrie la trei centre: la CJ Gorj, la camera 243 (contact – 0253/216.132, 0722546067), la Centrul de Educaţie Incluzivă (0762660875, 0762750391), şi la Colegiul Tehnic Nr. 2 (0747074446).

Două autobuze, pentru târgujieni

Întâlnirea voluntarilor pentru curăţarea fiecărei localităţi va avea loc sâmbătă, de la orele 09:00, în faţa fiecărei primării din judeţ. În cazul Primăriei Municipiului Târgu-Jiu, conducerea administraţiei locale pune la dispoziţia voluntarilor care vor face curat în zona Pădurii Drăgoieni două autobuze pentru transportul voluntarilor. Acesta va pleca la orele 08:45 către zona cu probleme din Drăgoieni. Alte locaţii cu gunoaie din municipiul Târgu-Jiu în care gunoaiele sunt la ele acasă sunt zona Nucilor de la Şuşiţa, Căpitan Buzatu, Macului, Şişeşti, Termocentralei şi Narciselor.

Şi Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Gorj este implicat în acest proiect. Acţiunea desfăşurată de această instituţie va fi pe râul Jiu în zona Defileului, pe sectorul Vişina – Polatişte, începând cu orele 10:00. SGA Gorj va participa cu un număr de 50 de salariaţi echipaţi adecvat, ce se vor dota cu saci şi mânuşi. Sacii cu deşeurile şi resturile menajere strânse vor fi transportaţi cu un mijloc de transport propriu al instituţiei.

Proiectul a fost implementat în Estonia în 2008, în Letonia şi Lituania în 2009, iar în Portugalia şi Slovenia în luna martie a acestui an. În organizare, la nivel naţional, sunt implicate până în acest moment 29 de ONG-uri, 20 de autorităţi centrale şi locale, o serie de persoane publice, dar şi categoria cea mai importantă, cetăţenii.

Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here