CJAS Gorj refuză să achite datoriile spitalelor din judeţ

313

cjasSoarta a patru spitale din judeţul Gorj stă în mâinile Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS). Conducerea acesteia refuză să achite arieratele spitalelor strânse după data de 31 martie a.c.

Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Gorj aşteaptă rectificarea bugetară venită de la Ministerul Sănătăţii pentru primirea de noi bani pentru plata celor necesare în teritoriu. “Avem nevoie de bani pentru spitale, farmacii şi pentru multe altele, însă ni s-a promis efectuarea rectificării bugetare până la data de 20 august. Până la acea dată, noi, alături de Direcţia de Sănătate Publică, vom analiza facturile spitalelor adunate până la sfârşitul lui martie, arierate ce s-au promis a fi plătite de Ministerul Sănătăţii”, a declarat Cosma Dumitrescu, director economic al CJAS Gorj. Acesta a precizat că încă nu există discuţii şi este puţin probabil ca instituţia să achite şi datoriile de după luna martie şi până în iulie, când spitalele au trecut în administrarea primăriilor, iar unele în administrarea Consiliului Judeţean Gorj.

Datorii de miliarde

spital facuta de mineReprezentantul CJAS Gorj a prezentat şi o listă cu datoriile spitalelor la data de 30 iunie. Atunci, Spitalul Judeţean Târgu-Jiu înregistra datorii de 43 de miliarde de lei vechi, toate adunându-se de la începutul acestui an. Tot din acest an, mai există datorii de 7,5 miliarde ROL pentru Spitalul Târgu-Cărbuneşti şi alte 2,5 miliarde de lei vechi ale Spitalului Orăşenesc Turceni.

Datorii istorice se înregistrează în cazul Spitalului de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” de la Runcu. Aici, în 2006, existau datorii de 1,3 miliarde ROL, în 2007 de un miliard, în 2008 datoriile ajunseseră la 2,2 miliarde, iar în 2009 la 5,4 miliarde.

Acum, datoriile acestei unităţi spitaliceşti sunt de 3,5 miliarde ROL. “Datoriile spitalului de la Runcu puteau fi achitate în 2008 dar atunci, cei de acolo, nu ne-au dat situaţia cerută de CJAS cu datoriile, menţionând că nu au indicatori. Astfel, s-a făcut că, în urmă cu doi ani, CJAS Gorj a dat înapoi către Casa Naţională circa douăzeci de miliarde de lei vechi pentru că nu i-am cheltuit”, a mai spus directorul economic al CJAS Gorj.

În urmă cu o lună de zile, administraţia cele opt unităţi sanitare publice din judeţ s-a schimbat astfel: Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu a trecut în subordinea Consiliului Judeţean (CJ) Gorj, Spitalul Municipal Motru a fost în subordinea Consiliului Local Motru, Spitalele Orăşeneşti Novaci, Bumbeşti-Jiu, Rovinari, Târgu-Cărbuneşti şi Turceni îşi continuă activitatea sub coordonarea Consiliilor Locale de pe raza localităţilor respective. De asemenea, Spitalul de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” de la Runcu a fost luat sub aripa CJ Gorj.

Izabella Molnar

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here