Gorjul, “înoată” în tone de deşeuri

322

deseuriNe va înghiţi gunoiul! Aceasta este concluzia instituţiilor judeţene de mediu. De la începutul acestui an şi până în prezent, sute de tone de deşeuri din diverse categorii au fost colectate.

Cantitatea de deşeuri colectată din localităţile judeţului Gorj în primele şase luni ale anului nu este una deloc de neglijat. Din datele furnizate de reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Gorj, rezultă că în intervalul ianuarie-iunie 2010, s-au colectat 7.130 de kilograme de deşeuri şi echipamente electrice şi electronice (DEEE-uri), acţiuni ce s-au desfăşurat în campaniile judeţene ale Marii Debarasări. “Programul de colectare a DEEE-urilor este unul deosebit de eficient, din 2007, când a fost implementat. Oamenii care aveau aparaturi vechi în case au fost receptivi şi le-au dat autorităţilor, care le-au transportat la sediul UEG Târgu-Jiu”, a declarat Iulian Mutulescu, purtător de cuvânt al APM Gorj.

“Marea Debarasare” este o campanie iniţiată de Ministerul Mediului care a debutat în toamna anului 2007 şi a derulat de atunci mai multe etape de colectare. Pe parcursul anului 2009, în Gorj s-au strâns peste 19 tone de DEEE-uri, iar la nivel naţional aproape 45 de tone de deşeuri.

Plasticele, fruntaşe

Pe primul loc în top trei al tipurilor de deşeuri adunate în primul semestru al acestui an din judeţul nostru este ocupat de materialele şi masele plastice. Cantitatea de astfel de deşeuri strânsă în doar şase luni de zile a fost de 537.507 kilograme. Pe locul al doilea în „topul gunoaielor” din judeţul Gorj este hârtia, cantităţile de hârtie adunate fiind de 419.412 de kilograme. DEEE-urile ocupă abia locul III în acest top al deşeurilor care împânzesc judeţul nostru.

Cantităţi scăzute

Începând cu 1 iulie a.c. a intrat în vigoare o normă europeană care prevede faptul că primarii sunt nevoiţi să scadă cu 15% cantitatea de deşeuri municipale şi asimilate colectate aduse la rampa de gunoi, acestea urmând a fi reciclate. Dacă nu se conformează, edilii localităţilor gorjene riscă amenzi. Banii încasaţi în urma amenzilor vor fi viraţi în conturile Administraţiei Fondului de Mediu. Măsura este una luată de Uniunea Europeană şi are drept scop promovarea reciclării selective. Dacă nu se îndeplineşte cota de 15%, primarii din judeţul nostru vor fi nevoiţi să plătească o sută de lei pe tona neîndeplinită.

Izabella Molnar

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here