Ţânţăreni – Ludotecă şi centru de consiliere pentru copii

323

Ludoteca 028Copiii din Ţânţăreni se bucură, de aproximativ o lună, de o ludotecă realizată, cu adevărat, la standarde europene. Dotată cu tot felul de jocuri creative, atât pentru copiii de grădiniţă dar şi pentru cei care deja merg la şcoală şi au început să dezlege tainele literelor, ludoteca este amplasată la parterul căminului cultural din localitate.

Un spaţiu nefolosit din cadrul clădirii care adăposteşte Căminul Cultural şi Biblioteca Ţânţăreni s-a transformat într-o mică lume a copiilor. Aceştia pot veni în fiecare zi lucrătoare, între orele 09.00 şi 16.00 pentru a se juca, a citi sau a comunica între ei. „Mobilierul l-am avut. Am mai dat şi 50 de milioane vechi pentru cărţi. Am luat foarte multe, de toate felurile, cărţi pentru copii, cu CD-uri şi tot ce trebuie”, a declarat Maria Vasilescu, primarul localităţii. Potrivit acesteia, sediul ludotecii a fost dotat şi prin diferite sponsorizări tot cu jocuri şi alte obiecte necesare pentru copii. Vasilescu a mai declarat şi că, în perioada imediat următoare, intenţionează să mărească spaţiul pentru copii, realizând accesul şi spre sala mare de la parterul clădirii.

Profesorii nu vor să ajute

Ludoteca 021Peste 150 de copii beneficiază de acest spaţiu special amenajat pentru ei. Dintre aceştia, aproximativ o sută de micuţi sunt încă la vârste preşcolare. Pentru ei se vor mai achiziţiona şi creioane colorate şi acuarele precum şi blocuri de desene şi tot ce mai trebuie pentru a-şi putea pune şi creativitatea la încercare. În dezvoltarea activităţii în acest spaţiu, primarul a solicitat inclusiv cadrelor didactice din localitate să se implice însă, până acum, nu a primit niciun răspuns. „Este o pată neagră, momentan, pentru noi. Am făcut o adresă către şcoală, să vină şi profesorii să ţină nişte cursuri aici, să ajute bibliotecara, pentru că îi este greu singură, dar nu a răspuns nimeni”, a mai spus Vasilescu.

Consiliere pentru copiii „căpşunarilor”

Tot în urmă cu puţin timp a fost inaugurat şi un centru de consiliere pentru copiii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă, în străinătate. Acesta a fost amenajat şi va fi dat în folosinţă începând cu 30 septembrie. „Când am început acest proiect numărul copiilor cu părinţii plecaţi era de 82. Acum sunt în jur de 60, dar numărul lor fluctuează. Unii părinţi mai vin, alţii mai pleacă”, a declarat Maria Vasilescu. Centrul va fi dat în folosinţă după ce se va găsi personal pentru aşa ceva, însemnând, de asemenea, şi crearea a trei locuri de muncă pentru care se vor face şi cursuri de pregătire. Copiii vor fi primiţi la consiliere în grupuri de câte 15. În total proiectul a costat 80 000 euro, din fonduri europene, la care s-au mai adăugat şi cheltuieli din bugetul propriu. „A fost şi o cofinanţare a noastră. De asemenea, terenul şi clădirea sunt de la noi”, a completat primarul.

Dorina CIOPLEA

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here