Târgujienii înstăriţi au scăpat – Taxa de solidaritate pentru cetăţenii cu mai multe proprietăţi a căzut

332

taxeNoutatea care o aşteptau toţi cetăţenii plătitori de dări către stat privind modificarea Codului Fiscal în ceea ce priveşte impozitele şi taxele locale, adică introducerea taxei de solidaritate, nu a fost aprobată şi publicată în Ordonanţa de Urgenţă Nr. 58/26.06.2010.

Aşadar, conform Marianei Budulan, şefa Direcţiei Publice de Venituri (DPV) Târgu-Jiu, în acest an nu se va majora impozitul pe clădiri pentru contribuabilii care au în proprietate mai mult de o clădire: „Impozitele rămân aşa cum le-am calculat la începutul anului, majorate cu cotele pe care le cunoşteam din 2007, adică, de cincisprezece procente pentru cei care deţin a doua locuinţă, cincizeci pentru cei care deţin a treia locuinţă, şaptezeci şi cinci pentru a patra şi sută la sută pentru ceilalţi”. Din cei circa 41.000 de plătitori din municipiul Târgu-Jiu de impozit pe locuinţă, un număr de 40.783 de cetăţeni deţin o singură locuinţă, alţi 2.150 deţin două proprietăţi, 259 deţin câte trei locuinţe, 39 au patru locuinţe, 17 au cinci spaţii de locuit, trei au şase locuinţe şi două persoane au câte şapte proprietăţi. Ar mai fi de încasat circa 90 de miliarde

De asemenea, Budulan a anunţat faptul că începând de astăzi s-a modificat cota de majorări de întârziere care se calcula pentru neachitarea în termen a creanţelor fiscale. Astfel, aceasta nu mai este de 0,1% pe zi de întârziere pentru impozitele şi taxele neachitate la scadenţă, ci este de 2% pe lună, ceea ce înseamnă o uşoară scădere ca şi sumă absolută pentru contribuabilii care se găsesc în această situaţie, adică nu şi-au achitat impozitele la termenul unu din anul 2010, sau restanţa pe anul 2009.

60% din debitele curente, încasate

De la începutul acestui an şi până în prezent, DPV Târgu-Jiu a încasat peste 60% din debitele curente şi circa 30% din rămăşiţe. „Trebuie să vedem ce se va întâmpla în semestrul doi, la 30 septembrie când va fi scadenţa şi, când vom face o situaţie a realizării bugetare pe acest an, sau mai degrabă la sfârşitul anului, deoarece mulţi târgujieni lasă achitarea impozitelor pentru luna decembrie. Atunci, încasarea se ridică la nivelul lunilor ianuarie – martie când, foarte mulţi cetăţeni, vin să-şi achite impozitele pentru a beneficia de bonificaţie”, a menţionat şefa DPV Târgu-Jiu.

Anul acesta, aproximativ 25.000 de cetăţeni din municipiul Târgu-Jiu au plătit în avans impozitele şi taxele, numeric cu 3.000 mai puţini decât anul precedent, dar, ca şi valoare, având în vedere că impozitele şi taxele s-au mărit cu 20%, Direcţia a încasat mai mult cu 20% decât în 2009. Dintre sumele rămase neîncasate din anii trecuţi, 30 de miliarde de lei vechi recuperate au fost din amenzi de circulaţie şi date de Poliţia Comunitară, iar alte 15 miliarde ROL au provenit din impozite şi taxe numai pe persoane fizice. „În total am încasat de miliarde, nouăzeci de miliarde de lei vechi la contribuabili persoane fizice, şi şaptezeci de miliarde la persoane juridice”, a mai spus Mariana Budulan.

Cetăţenii rromi, datori vânduţi

Târgujienii de etnie rromă din zonele Micro-colonie şi Obreja datorează din impozite şi taxe către bugetul de stat circa şase miliarde de lei vechi. „Ultimele ieşiri ale Direcţiei în teren nu au decurs în modul cel mai favorabil nouă, pentru că oamenii deja sunt stresaţi, iar singura modalitate de încasare este de executare prin popriri pe pensii şi venituri. De altfel, acolo unde nu se poate nici asta, aplicăm măsurile de sechestru”, a completat directoarea DPV Târgu-Jiu. De la 1 ianuarie şi până în prezent, reprezentanţii unităţii au aplicat un număr de zece sechestre pe maşini, iar unul a fost deja valorificat, urmând ca în zilele următoare, un alt caz să fie în curs de rezolvare.

Izabella MOLNAR

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here