Cremele fotoprotectoare, o necesitate în sezonul estival

329

crema plajaOdată cu începerea sezonului cald, trebuie să ne gândim serios la protejarea pielii. Riscurile expunerii la soare fără a folosi creme fotoprotectoare sunt foarte mari, cancerul de piele fiind cea mai gravă urmare a arsurilor solare.

În farmacii, dar şi în magazinele de cosmetice, au apărut deja produsele specifice. Varietatea acestora garantează identificarea cremei potrivite pentru fiecare persoană.

În sfârşit a venit vara! Acum ne grăbim să ne bronzăm şi să ne bucurăm de beneficiile acestui sezon. Înainte de a ne expune la razele fierbinţi ale soarelui, trebuie să achiziţionăm o cremă potrivită pentru a ne asigura o protecţie eficientă.

Gorjenii preferă produsele din farmacii

Când vine vorba despre sănătate şi menţinerea ei, gorjenii nu se uită la buzunare. Chiar dacă e criză, oamenii pun binele personal înainte de orice. În farmacii, cremele, uleiurile şi sprayurile ocupă locuri importante. „Avem o gamă variată de produse destinate protecţiei solare. Preţurile sunt pentru fiecare buzunar. Am observat că gorjenii sunt interesaţi, în general, de calitate şi de mărcile consacrate. De cele mai multe ori, ei ştiu ce anume îşi doresc şi caută să aleagă ceea ce li se potriveşte”, a spus o farmacistă din Târgu-Jiu.

Produsele de sezon, prezente şi în supermarket-urile din Târgu-Jiu

Pentru persoanele ocupate, care preferă să-şi facă toate cumpărăturile dintr-un singur loc, comercianţii s-au pregătit din timp. Pe rafturile marilor magazine din Târgu-Jiu se găsesc toate produsele estivale, de la umbrele de plajă, la pălării, ochelari de soare, sau creme fotoprotectoare. „Am cumpărat şi în anii trecuţi creme protectoare de la hipermarket. Mi-e mai comod, pentru că iau totul dintr-un singur loc. Produsele sunt aceleaşi ca şi în farmacii. Ba chiar aici nu mă deranjează nimeni şi pot studia etichetele în linişte, fără a fi presată să-mi aleg ceva anume”, declara o târgujiancă aflată la cumpărături.

Cum se aleg produsele fotoprotectoare?

Când mergem să cumpărăm un produs pentru plajă, sau pur şi simplu pentru protejarea împotriva arsurilor cauzate de soare, întrebăm farmacistul, medicul sau comerciantul. Totuşi, e bine de ştiut că fiecare dintre noi are un anumit fototip, în funcţie de care va identifica şi produsul care i se potriveşte. Astfel, există şase fototipuri: 1 – persoanele cu pielea foarte albă, roşcate, cu ochii albaştri şi cu pistrui, care se ard întotdeauna şi nu se bronzează niciodată; 2 – persoanele cu pielea albă, cu ochi căprui, părul blond sau roşcat, care, de cele mai multe ori, se ard şi se bronzează cu dificultate; 3 – persoanele şatene cu ochi căprui, care se ard uneori la soare, dar se şi bronzează; 4 – bruneţii cu ochi închişi la culoare, se bronzează întotdeauna şi nu se ard niciodată; 5 – persoanele cu o pigmentaţie constitutivă, moderată (asiatici, mediteraneeni, metişi) şi 5 – oamenii cu o pigmentaţie constitutivă marcantă (negri).

Cât timp durează protecţia?

În funcţie de fototipul personal, şi de factorul de protecţie inscripţionat pe ambalaj, vom şti cât timp durează protecţia. Spre exemplu, dacă factorul este 15, iar fototipul nostru este 3, se înmulţeşte 15 cu 3 şi rezultă că vom fi protejaţi 45 de minute. Evident, dacă intrăm în apă sau dacă transpirăm, trebuie să aplicăm din nou pe piele un strat de cremă.

Minodora SUCEA

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here