Vrem să muncim ! – Protest în lanţuri, în faţa Casei de Asigurări Gorj

433

Picture 006Legaţi în lanţuri, aşa au protestat ieri aproximativ treizeci de salariaţi ai Spitalului de Pneumoftiziologie ,,Tudor Vladimirescu” de la Dobriţa. Oamenii s-au postat astfel, de dimineaţă, în faţa Casei Judeţene a Asigurărilor de Sănătate (CJAS) Gorj scandând că vor să muncească. Protestatarii purtau steaguri şi bannere, fluierau şi strigau, pentru a atrage atenţia conducerii instituţiei de sănătate.

Membrii Sindicatului ,,Sănătatea” din cadrul sanatoriului de la Dobriţa s-au prezentat, ieri, la orele zece dimineaţa, în faţa Casei Judeţene a Asigurărilor de Sănătate Gorj. Oamenii purtând însemne sindicale s-au legat în lanţuri pentru a-şi exprima nemulţumirile faţă de modul prin care spitalului de la Dobriţa i s-a impus contractul Picture 007de furnizare de servicii medicale în acest an, fapt ce ar duce la imposibilitatea acordării asistenţei medicale bolnavilor de TBC. ,,M-am legat în lanţuri pentru a atrage atenţia tuturor în ce situaţie se află spitalul de al Dobriţa. Au aprobat contractul de furnizări servicii medicale iar noi nu mai putem acorda asistenţa medicală bolnavilor de TBC”, a declarat unul dintre protestatari.

Liniştiţi în birouri

În tot acest timp, reprezentanţii din conducerea Casei Judeţene a Asigurărilor de Sănătate Gorj, şi-au văzut liniştiţi de treabă, evident, în birouri. Şefa instituţiei, Elena Cojocaru, a menţionat că Picture 010aşteapta însă să primească lista de revendicări de la protestatari. ,,Nu cunoaştem motivul protestului din faţa unităţii noastre. Deci, nu a fost anunţat de liderul de sindicat care a organizat acest protest şi nici nu ştim dacă are autorizaţie. Contractul cadru s-a încheiat cu spitalul Dobriţa, ca de altfel cu toate unităţile din judeţ, la nivelul bugetului alocat pentru anul 2010. Bugetul alocat pentru anul acesta, comparativ cu cel de anul trecut este mai mic cu 13,97%. Serviciile care vor fi raportate de Casă, în limita bugetului alocat pentru acest an, nu sunt asigurate fondurile decât până în septembrie anul acesta. La acest contract, momentan nu se mai poate umbla, deoarece bugetul este repartizat. Dacă se va face o rectificare, se aşteaptă în jurul lunii iulie, se vor contracta şi sumele alocate ca suplimentare de buget. Aşteptăm o delegaţie să vină la noi să discutăm”, a declarat Elena Cojocaru, directorul interimar al CJAS Gorj.

S-au deplasat la protestatari

Între timp, unul dintre directorii Casei Judeţene a Asigurărilor de Sănătate Gorj s-a deplasat, mai mult la insistenţele ziariştilor, în faţa instituţiei, adică a coborât practic un etaj, pentru a-i chema pe protestatari la discuţii. Câţiva dintre sindicalişti au urcat apoi, la scurt timp, în biroul directoarei CJAS Gorj, discuţiile purtându-se apoi cu uşile închise.

Rezultatul discuţiilor

După discuţiile dintre sindicaliştii de la Dobriţa şi cei de la Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate Gorj, protestatarii au anunţat că revendicările lor s-au dovedit întemeiate, reprezentanţii Casei angajându-se că vor repune în discuţia spitalului aceste aspecte. Cât priveşte revendicarea privind eliminarea uneia dintre prevederile din contractul de prestări de servicii medicale ,,pe propria răspundere”, reprezentanţii CJAS s-au angajat că vor trimite Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate cererea sindicaliştilor. Protestatarii au atras atenţia conducerii CJAS Gorj că, în cazul în care revendicările lor nu vor fi rezolvate luna acesta, începând din iulie la Sanatoriul Dobriţa nu se vor mai putea interna bolnavi de TBC sau bolnavii MDR (n.r. multi drog rezistent).

Anamaria STOICA

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here