Ore în şir de audieri în procesul şefilor de la EM Petrila

331

Cei trei foști șefi ai minei Petrila, din Valea Jiului, au venit ieri la Târgu Jiu pentru a depune mărturie în procesul ce le-a fost intentat pentru exploziile produse în 15 noiembrie 2008 şi soldate cu moartea a 13 mineri şi rănirea altor 12.

Aurelian Necula, Gheorghe Roşu şi Ştefan Dan Ungur au avut nevoie de vreo cinci ore pentru a răspunde la toate întrebările ce le-au fost puse de către judecătorul de caz, Liviu Boian, care a respins ieri şi solicitările făcute de către avocaţii inculpaţilor de întoarcere a dosarului la Parchet pentru refacerea anchetei. Magistratul a fost extrem de riguros în încercarea sa de a afla adevărul, orele de audieri nefiind lipsite de conflicte deschise cu Aurelian Necula, fost şef al exploatării miniere, sau cu avocatul său, Constantin Graure. Judecătorul a încercat în mod repetat să afle dacă şefii minei puteau dispune ca, pe hârtie, concentraţia de metan din subteran să fie mai mică decât cea din realitate, aşa cum se tot plângeau minerii după producerea exploziilor, cei audiaţi negând categoric o asemenea situaţie.

Cel mai mult a fost chestionat pe această temă Aurelian Necula, care timp de peste două ore a povestit ziua de 15 noiembrie aşa cum şi-a amintit-o, el precizând deseori că, deşi era şef al minei, deciziile importante le-au luat, peste voinţa sa, şefii mai mari ai Companiei Huilei. Acesta a precizat chiar că a devenit, la un moment dat, „telefonist”, pentru că doar răspundea la telefon, el asigurându-l pe magistrat că doreşte să se afle adevărul. „Dacă vine directorul general şi dă dispoziţii eu ce pot să mai fac, mai ales că erau atâţia pe lângă el? Nu am dat eu dispoziţie de intrare în mină a lui Holingher, el s-a dus şi a luat oameni şi a intrat în subteran probabil pentru a-şi scoate fratele de acolo, el primind ordine în subteran nu de la mine, ci doar de la directorul general”, a menţionat Necula, el făcând referire directă la Sorin Holingher, responsabil cu securitatea minieră în CNH, fratele acestuia pierind în explozia din 15 noiembrie. Culmea ironiei, pe 15, dar nu noiembrie, ci luna viitoare, procesul se va relua la Judecătoria Târgu Jiu, atunci urmând să fie audiaţi primii martori din dosar, un dosar care a ajuns aici după ce a fost strămutat de la Judecătoria Petroşani, până la pronunţarea unei prime sentinţe mai fiind cale lungă.

Gelu Ionescu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here