Solidaritate de la Condescu – Donaţii miniero-energo-fotbalistice în numele crizei

410

Săptămâna care tocmai începe îi găseşte pe mineri în prima zi de şomaj tehnic, iar pe fotbaliştii de la Pandurii în faţa unui meci extrem de dificil, în faţa acestor provocări liderul Marin Condescu punând în discuţie donarea câte unui salariu, până la finalul anului, astfel încât lefurile să nu fie tăiate.

Discuţiile pe această temă sunt încă la început, deocamdată neexistând nici măcar un cont în care să fie viraţi banii, certă fiind însă iniţiativa luată de sindicalistul care a susţinut actuala putere în ultimele alegeri.

Calculele preliminare indică o colectă de fonduri de circa 50 de milioane de euro, ceea ce ar reprezenta 10% din suma care nu există la buget pentru plata integrală a salariilor şi pensiilor, liderul minerilor şi energeticienilor spunând că banii ar fi donaţi în condiţiile în care statul va continua să se reformeze. „Noi avem 16.000 de membri în Oltenia şi ne-am manifestat solidaritatea cu românii şi în alte situaţii dificile. Am convingerea că toţi colegii mei vor fi de acord cu un asemenea gest, în urma căruia vom strânge 10 milioane de euro până la sfârşitul anului. Preşedintele Băsescu a spus că are nevoie de 500 de milioane de euro pentru a finanţa pensiile şi alocaţiile la copii, noi îl ajutăm să adune 10% din această sumă, numai să nu umble la pensiile oamenilor”, afirmă Condescu. Propunerea acestuia vizează strângerea de la mineri şi energeticieni a câte unui salariu, eşalonat, până la finele lui 2010. Discuţiile în bazinele miniere sunt la început pe această temă, mai ales că, de azi, o parte importantă a minerilor rămân acasă, în şomaj tehnic, unii urmând să revină la lucrul la începutul lunii viitoare, alţii la mijlocul lui iunie, când lucrul va fi întrerupt din nou de salariaţii de la Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, care au parte de câte două săptămâni de şomaj tehnic, în combinaţie cu două săptămâni de lucru.

În calitate de preşedinte al clubului de fotbal Pandurii Lignitul Târgu Jiu, Marin Condescu a propus la Liga Profesionistă de Fotbal şi ca drepturile de televizare din Liga I din viitorul campionat de fotbal să fie donate. De asemenea, acesta afirmă că fiecare club poate dona câte un milion de euro dacă fotbaliştii renunţă la câte un salariu, pe modelul mineresc. Astfel s-ar aduna peste 40 de milioane de euro. „Drepturile de televiziune sunt 30 de milioane de euro, iar din donaţiile cluburilor se mai pot aduna 10 milioane, pe puţin, cu cele donate de mineri cred că putem ajuta cu 10% din necesarul de 500 de milioane de euro. Suntem dispuşi să facem şi alte demersuri, numai să nu se umble la drepturile celor care au muncit toată viaţa şi acum nu se pot bucura de o bătrâneţe liniştită”, spune Condescu. Ca preşedinte al Pandurii, acesta a trimis deja o adresă oficială Ligii Profesioniste de Fotbal prin care Mitică Dragomir este anunţat că gruparea gorjeană a decis deja să doneze suma de 500.000 de euro, provenită din drepturile de televiziune de anul acesta şi reţinută de LPF, banii fiind câştigaţi de club printr-o hotărâre definitivă şi irevocabilă a Curţii de Apel Craiova.

Liderul sindical afirmă că toate aceste donaţii ar urma să fie făcute cu o singură condiţie, aceea ca banii să fie destinaţi persoanelor care au pensii mai mici de 1500 de lei. „Nu putem fi solidari cu persoane care au pensii de peste 1500 de lei pentru că nu cred că e cazul. Luptăm pentru aceste donaţii dacă şi autorităţile ne vor da un semnal că vor face o delimitare între cei cu venituri mici. Pot fi făcute reduceri de pensii la cei cu sume mai mari de 1500 de lei, pentru că donaţiile noastre nu dorim să vină tot în sprijinul celor care câştigă mult”, mai afirmă Marin Condescu.

Gelu Ionescu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here