Liderii rromilor din Gorj şi-au sărbătorit „Ziua” la Sinaia

1054

poze 035Pe data de 8 aprilie a fiecărui an se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Rromilor. Liderii celor mai importante comunităţi de rromi din Gorj s-au reunit la Sinaia pentru a participa la manifestările care au avut loc cu această ocazie.

Data de 8 aprilie a fost decretată drept Ziua Internaţională a Romilor în anul 1971, în cadrul unui congres care a avut loc la Londra. Atunci reprezentanţi ai rromilor din întreaga lume au decis ca această zi să fie pentru ei un prilej de afirmare a propriei identităţi.
Ceremoniile s-au ţinut la Sinaia
Centrala Partidei Romilor „PRO EUROPA” Bucureşti a organizat în 8 – 9 aprilie 2010, ZIUA INTERNAŢIONALĂ A ROMILOR la Sinaia. Au fost invitate câte 12 persoane din fiecare judeţ. Din Gorj au mers la Sinaia liderii marcanţi ai comunităţilor de rromi. Petre Costaiche, liderul rromilor din Comuna Scoarţa, ne-a relatat impresiile sale de la faţa locului: „e foarte frumos aici. Abia am ajuns. Dar vă pot spune că e bine. L-am văzut şi pe domnul Mădălin Voicu, e printre noi. Suntem la Hotel Sinaia şi ne simţim foarte bine, alături de ceilalţi lideri din ţară. La 6 (n.r.: 18:00) avem o şedinţă. O să discutăm despre ce se mai întâmplă în rândurile etniei noastre. Deocamdată nu ştim ce va urmă după şedinţă. Până mâine o să stăm aici.” Întrebat de ce nu s-a organizat nimic la Gorj, acelaşi lider ne-a declarat că „probabil din lipsa banilor. Dar, am fost invitaţi la Sinaia de către domnul Nelu Pavel, preşedintele Partidei Rromilor din Gorj. Deci nu trece nemarcată această zi.”
poze 047Ziua Internaţională a Rromilor marcată şi la Gorj
Organizaţia Uniunea RRomilor Creştini din România, condusă la nivel central de Ion Mihai Ministru şi pe plan judeţean de Ion Bobu şi Comitetul European al RRomilor Krisinitori, condus la nivel judeţean de Mihai Toma şi Mihai Mişu au organizat o serie de manifestări cu ocazia Zilei Internaţionale a RRomilor. Ion Ministru ne-a declarat că a dorit să marcheze această zi de sărbătoare la Gorj. „Am organizat simpozioane în comunităţile rrome din localităţile: Ţicleni, Băleşti, Alimpeşti, Câlnic, Pârâu de Pripor, Peştişani, Peşteana-Jiu şi la Târgu-Jiu, în Obreja şi Meteor. Ordinea de zi a acestor simpozioane a fost următoarea: integrarea rromilor, combaterea căsătoriilor timpurii, promovarea tradiţiilor, educaţia, cultura şi cutumele noastre. Am făcut mai multe demersuri pentru a obţine autorizaţii pentru meseriile tradiţionale, precum şi pentru promovarea elevilor în sistemul de învăţământ, pentru continuarea studiilor. Demers pe care l-am făcut alături de CJRAE şi ISJ Gorj, iar domnul Constantin Cristinel Gârdu ne-a acordat tot sprijinul.” Rromii care au luat parte la acest eveniment şi la dezbaterile pe temele amintite „au fost bucuroşi de iniţiativa noastră şi receptivi la informaţii. Păcat că nu au fost fonduri să se organizeze o petrecere. Din banii noştri am dat câte un suc rromilor din localităţile unde am fost. De la autorităţi nu am primit nimic”, a completat Ion Ministru.
Minodora Sucea
Programul Zilei Internaţionale a RRomilor, Sinaia 2010
Întâlnirea rromilor la Sinaia s-a desfăşurat sub sloganul „20 de ani de la înfiinţarea Partidei RRomilor. Sărbătoarea Etniei Rromilor din România”. Program:
Joi, 8 aprilie – 10:00-14:00 sosirea şi cazarea participanţilor; 14:30-15:30 prânz; 18:00 -18:45 deplasarea la Hotel Internaţional, unde se ţine Conferinţa Solemnă 20 de ani de la înfiinţarea Partidei RRomilor; 21:00 cina festivă.
Vineri, 9 aprilie – 12:00 – 14:00 prânz; 15:30-16:00 deplasarea la Hotel Internaţional; 16:00-18:45 şedinţa pe tema: Strategia Partidei RRomilor PRO Europa 2010-2012; 19:00 cina festivă la Hotel Sinaia.
Sâmbătă, 10 aprilie – 07:00 – 09:00 mic dejun; 10:00-12:00 predarea camerelor şi 12:30 plecarea participanţilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here