Autorităţile se pregătesc pentru Sărbătorile Pascale

401
mieiReprezentanţii mai multor instituţii gorjene au decis să acţioneze împreună pentru prevenirea unor incidente ce ar putea surveni de sărbătorile parcale. Aceste evenimente neplăcute s-ar putea datora aglomeraţiei, a unor potenţiale intoxicaţii alimentare, dar şi a comercializării unor produse improprii consumului.

Reprezentanţii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Gorj, alături de personalul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, şi de agenţii Poliţiei Comunitare Târgu-Jiu, dar şi de cei ai Poliţiei Transporturi Feroviare, vor veghea zonele cele mai aglomerate ale judeţului pentru a preveni anumite incidente. „Am început deja să facem controale comercianţilor din Târgu-Jiu, Motru şi Rovinari, vizate fiind produsele de specialitate pentru sărbători, cum ar fi peştele, carnea şi preparatele din carne, ouăle, vopseaua de ouă, vinurile şi dulciurile. Deja am dat patru amenzi în valoare de zece mii de lei în supermarket-uri unde am găsit deficienţe la etichetarea necorespunzătoare a cantităţilor de carne, precum şi depăşirea unor termene de valabilitate la preparatele din carne”, a declarat comisarul şef, Mihaela Răducan.
Totodată, până la Paşte, CJPC Gorj a extins orarul până când cetăţenii pot face reclamaţii la numărul 0253/212521. „Un comisar va răspunde la acest telefon pentru a prelua orice reclamaţie între orele 8 şi 19”, a adăugat Răducan.
Centrele de sacrificare a mieilor, luate în vizor
oua rosiiÎn Gorj, pentru sacrificarea mieilor ce vor ajunge pe mesele gorjenilor de Paşti, autorităţile au amenajat două abatoare şi patru centre de sacrificare: unul la Târgu-Jiu în Piaţa Litovoi, altul la Motru într-un fost abator, şi alte două în pieţele din oraşele Novaci şi Rovinari. „Mieii sacrificaţi trebuie să aibă ştampila ovală, şi toate normele UE în domeniul sanitar-veterinar trebuie îndeplinite. Vom verifica atent starea de sănătate a mieilor”, a spus Ion Iliuţă, şeful DSVSA Gorj.
Acesta a mai spus că se aşteaptă ca numărul mieilor sacrificaţi să nu fie la fel de ridicat ca în anii trecuţi, datorită faptului că Paştele este devreme, iar mieii nu au avut când să ia mai multe kilograme: „Greutatea mieilor ce vor fi sacrificaţi pentru Paştele din acest an este între opt şi zece kilograme, în vreme ce anul trecut, mieii aveau aproape paisprezece kilograme”. Ouăle ce ajung pe pieţe vor fi luate la control de personalul DSVSA Gorj imediat ce vin de la producători sau chiar din curţile gorjenilor. „Cetăţenii trebuie să ştie că instituţia noastră nu garantează decât trei zile calitatea ouălor ce vin de la producători”, a completat Iliuţă.
Vigilenţă în aglomeraţia urbană
Datorită faptului că, deja, municipiul Târgu-Jiu a început să se aglomereze, foarte mulţi oameni din provincie venind să-şi facă cumpărături de Paşte, agenţii Poliţiei Comunitare stau la fiecare colţ de stradă, în marile intersecţii dar şi în pieţe. „Se vor intensifica măsurile de ordine şi siguranţă publică. În noaptea de Înviere, 100 de agenţi se vor ocupa să păstreze liniştea şi să prevină incidentele, alţi 30 de poliţişti comunitari vor sta în Piaţa Centrală, Târgul Litovoi şi zona celor două hypermarket-uri”, a declarat Ion Tudor, şeful Poliţiei Comunitare Târgu-Jiu.
Şi reprezentanţii Poliţiei Transporturi Feroviare se aşteaptă la o intensificare a traficului de călători ce tranzitează judeţul nostru în apropierea Sărbătorii Pascale. „Vom lua măsuri suplimentare alături de poliţiştii municipali, de cei comunitari, pentru a nu avea loc nici un incident. De altfel, poliţiştii de la Transporturi Feroviare vor acorda o atenţie deosebită staţiilor CF din zona Mănăstirilor Lainici şi Cămărăşească din Cărbuneşti”, a afirmat şeful Poliţiei TF Gorj, Daniel Brotea. De altfel, acesta a mai menţionat că în afară de poliţiştii care vor fi în concediu medical, toţi ceilalţi agenţi de la Transporturi Feroviare vor fi la datorie în această perioadă.
Izabella MOLNAR

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here