Buget diminuat pentru Protecţia Copilului Gorj

375

bugetMult-aşteptatul buget al judeţului Gorj, pentru anul 2010, a fost aprobat, repartizarea sumelor aducând nemulţumiri în rândul anumitor instituţii publice.

Pe bună dreptate, dacă ne gândim că, spre exemplu, în acest an bugetul pentru Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj este mult redus comparativ cu cel din 2009 sau faţă de cel al altor instituţii gorjene.

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj s-a ales anul acesta cu mult mai puţini bani decât anul trecut, iar situaţia deloc plăcută, generată de valoare actualului buget, ne-a fost descrisă şi de directorul instituţiei, Constantin Preoteasa: „vă daţi seama cum stau lucrurile, dacă anul acesta am primit doar 80 de miliarde de lei, iar anul trecut 230 miliarde. Situaţia este foarte grea şi trebuie să gestionăm fondurile de aşa natură încât să ne descurcăm în condiţiile actuale. Deocamdată pot să spun că pentru salarii avem bani până în luna august inclusiv, iar pentru copii avem resurse financiare până pe la jumătatea lunii septembrie”. În privinţa învestiţiilor, directorul DGASPC Gorj a mărturisit că: „nici vorbă de aşa ceva anul acesta, exceptând învestiţiile pe proiecte finanţate din fonduri externe”.
Bani puţini, dar cheltuieli şi riscuri mari
ctin preoteasaConstantin Preoteasa a mai spus că „cei mai mulţi bani din bugetul instituţiei sunt alocaţi centrelor unde sunt copii şi bătrâni cu handicap de la Suseni şi Dobriţa, unde lunar se cheltuiesc până la 34 milioane de lei pentru hrană şi medicamente, care sunt foarte scumpe, pentru fiecare asistat. De altfel, la toate cele 10 centre asigurăm 3 mese calde pe zi, asistenţă medicală şi socială, îngrijire 24 de ore din 24, iar condiţiile din aceste centre sunt incoparabile cu ce era odată, acum sunt unele foarte bune, aspect recunoscut şi de preşedintele Consiliului Judeţean în şedinţa de miercuri”. Trebuie menţionat faptul că, în aceste unităţi, sunt instituţionalizate, în mare parte, persoane cu handicap grav, iar restul cu handicap accentuat, deficienţe locomotorii, ori probleme psihice şi persoane suferinde de diverse boli grave, transmisibile, acest fapt reprezentând un risc major pentru angajaţii din cadrul DGASPC Gorj, ei putând oricând să se infecteze, acestui risc fiind supuşi inclusiv cei care lucrează în serviciile instituţiei, care oferă suport, deoarece ei sunt primii care ia contact cu bolnavii, întrucât aceştia sunt cei care le întocmesc acestora actele şi dosarele ca să poată intra într-unul din centre.
Lipsa banilor atrage încetarea contractului colectiv
„Date fiind condiţiile în care lucrează oamenii şi având în vedere că salariile erau de mizerie, în urma unui contract colectiv de muncă la nivel de ramură de asistenţă socială, s-a încheiat şi la nivelul DGASPC Gorj un contract prin care salariile au devenit cât de cât decente. Contractul a expirat la 31.12.2009, dar a fost prelungit printr-un act adiţional şi pentru anul 2010. Având în vedere aceste venituri cât de cât decente, oamenii au făcut împrumuturi la bănci, acum fiind în situaţia de a nu mai putea achita aceste datorii. Contractul a fost prelungit, dar se intenţionează renegocierea acestuia, in sensul încetării, datorită lipsei de fonduri ce au fost alocate miercuri prin buget. Lipsa contractului respectiv, va face ca salariile angajaţilor din cadrul DGASPC gorj să revină la nivelul anului 2007”, a declarat Constantin Preoteasa, directorul general al Direcţiei Generale de Asisitenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj.
Minodora SUCEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here