Paşapoartele biometrice nu îi mai sperie pe gorjeni

418
791_pasaport_biometricChiar dacă au trecut câteva luni de când şi în judeţul Gorj s-a implementat sistemul de eliberare al paşapoartelor electronice cu date biometrice, gorjenii încă sunt tradiţionalişti, preferându-le pe cele temporare (simple).

De la începutul anului şi până în prezent, Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple (SPCEVPS) Gorj a eliberat un număr de 893 de paşapoarte. Dintre acestea, 593 au fost temporare şi 301 electronice. „Din data de 29 octombrie 2009 de când s-a eliberat primul paşaport electronic, cetăţenii nu au fost reticenţi şi nu au dat curs speculaţiilor. Totuşi, aceştia aleg să ne ceară eliberarea celor temporare pentru că se grăbesc”, a declarat Marcel Lungu, şeful SPCEVPS Gorj.

De la solicitare, paşapoartele electronice se eliberează la 30 de zile lucrătoare iar paşapoartele temporare se dau în două ore. Paşaportul electronic – care are peste 50 de elemente de siguranţă, faţă de 32 la vechiul document – permite stocarea datelor biometrice ale titularilor, ca amprentele digitale şi imaginea facială, alături de datele de identificare, cetăţenia şi valabilitatea. “Preţul pentru paşaportul electronic este de 260 de lei, iar pentru cel temporar este de 215 lei. Preţul acestuia din urmă s-a majorat acum o săptămână, de la 196 de lei la preţul actual”, a completat Lungu.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here