În prima săptămână din luna noiembrie s-a înregistrat o scădere majoră a îmbolnăvirilor, fiind doar 907 cazuri de viroze și 447 cazuri de pneumonii, în cea de-a doua săptămână s-a observat o creștere a acestora. Astfel, potrivit datelor centralizate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Gorj, în perioada 7-14 noiembrie, 1.341 gorjeni au fost diagnosticați cu viroze și 640 cu pneumonie. În perioada 14-21 noiembrie, a scăzut puțin numărul gorjenilor diagnosticați cu viroză și a crescut numărul cazurilor de pneumonie.
DSP Gorj continuă monitorizarea cazurilor de viroză și pneumonie. Astfel, în ultima săptămână din luna octombrie, la nivelul judeţului nostru s-au înregistrat 1.353 de cazuri de viroze şi 744 de persoane au fost diagnosticate cu pneumonie. Din fericire, la începutul lunii noiembrie s-a înregistrat o scădere a îmbolnăvirilor, însă ulterior a crescut din nou numărul, aceeași situație regăsindu-se și în ultima săptămână de monitorizare. „În perioada 1-8 noiembrie am avut 907 viroze, din care 22 internări și 447 pneumonii, 94 dintre bolnavi fiind internați. În perioada 7-14 noiembrie au fost raportate 1.341 cazuri de viroză, 43 de persoane fiind internate și 640 cazuri de pneumonie, 110 bolnavi necesitând internare. În ultima săptămână, 14-21 noiembrie, am avut 1201 cazuri de viroze și 668 de pneumonie”, a precizat Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj.
Recomandări din partea specialiștilor
Pentru a evita îmbolnăvirea, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Gorj fac precizarea că oamenii ar trebui să-şi ia o serie de măsuri, printre care cele de igienă personală, precum spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi în special prin gripă. De asemenea, este recomandat să se evite zonele aglomerate şi expunerea prelungită la frig. În cazul în care este necesară deplasarea în spaţii deschise, este indicat să se folosească mijloacele de protecţie adecvate. Vârstnicii şi, în mod deosebit, cardiacii, să evite deplasările şi frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele îmbolnăvirii sau a apariţiei complicaţiilor afecţiunilor existente.
Minodora Sucea