Acoperişul unei case din Târgu-Jiu, distrus într-un incendiu

346

Acoperişul unei case din Târgu-Jiu a fost distrus parţial într-un incendiu izbucnit în noaptea de marţi spre miercuri. Din fericire, pompierii au reuşit să stingă flăcările înainte ca acestea să cuprindă întreg acoperişul şi casa de locuit. Cauza probabilă a incendiului este “Efectul termic degajat de coşul de fum amplasat ori neprotejat termic faţă de materiale combustibile”.

Timp de aproximativ o oră, un ofiţer şi 19 subofiţeri cu trei autospeciale de intervenţie cu apă şi spumă, un echipaj SMURD şi o autospecială de lucru şi salvare de la înălţimi, s-au luptat cu focul ce a cuprins acoperişul unei case de locuit în municipiul Târgu-Jiu. “Marţi, 8 ianuarie 2013, la ora 23:21, în urma unei solicitări primite prin numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112, trei echipaje de intervenţie cu apă şi spumă, o autospecială de lucru şi salvare la înălţime şi un echipaj SMURD au intervenit în municipiul Târgu-Jiu, strada Jiului, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la acoperişul unei case de locuit proprietatea lui Mihai B.T. Intervenţia promptă a pompierilor militari a făcut ca incendiul să nu cuprindă întreg acoperişul şi casa de locuit, arzând aproximativ 35 mp. din structura de lemn a acoperişului. Cauza probabilă a incendiului este efectul termic degajat de coşul de fum amplasat ori neprotejat termic faţă de materiale combustibile”, a precizat Mihai Avramescu, purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Gorj.

Recomandări
Pentru a preveni astfel de evenimente, ce pot avea consecinţe din cele mai grave, ISU Gorj recomandă cetăţenilor câteva măsuri de prevenire a incendiilor cauzate de nereguli la coşurile de fum: coşurile şi burlanele pentru evacuarea fumului vor fi construite, întreţinute şi curăţate periodic pentru a nu provoca incendii; cele din cărămidă tencuită vor fi izolate faţă de elementele combustibile ale planşeelor, prin îngroşarea zidăriei a coşurilor la 25 cm; în spaţiul dintre coş şi planşeu se va introduce un strat de azbest; la trecerea prin acoperiş se lasă o distanţă de cel puţin 10 cm între faţa exterioară a zidăriei coşului şi elementele combustibile ale acoperişului; nu este permis ca în coşuri să fie încastrate elementele combustibile ale acoperişului, planşeului etc.; coşurile se prelungesc deasupra acoperişului cu 0,5 – 0,8 m; acestea vor fi permanent verificate şi întreţinute.
R.L.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here