Din august/Gărzile efectuate de medici în afara programului de lucru se plătesc separat

555

Ministerul Sănătăţii dă asigurări că, de la 1 august, toate gărzile făcute de medici în afara programului vor fi plătite. Potrivit MS, de comun acord cu reprezentanţii sindicali a fost convenit un calendar de lucru prin care cererile lor să fie incluse în modificările ce vor fi aduse la Ordinul 870/2004, actul normativ care reglementează timpii de lucru şi gărzile din unităţile sanitare.

Ministerul Sănătăţii lucrează în regim accelerat la aceste modificări legislației actuale, considerând că ceea ce se întâmplă la ora actuală în privința condițiilor de muncă și de plată a medicilor este anormal. “Gărzile efectuate de personalul medical în afara programului de lucru vor fi făcute de la 1 august pe baza unui contract de muncă separat şi plătite în baza legislaţiei actuale. Ministerul Sănătăţii a iniţiat şi un dialog cu Ministerul Muncii pe această temă pentru a ne asigura în interesul personalului medical că nu vor exista discrepanţe la plata contractelor de muncă încheiate cu unităţile sanitare. La începutul săptămânii viitoare va fi trimisă către spitale o circulară care să clarifice modul de redactare a acestor contracte în contextul prevederilor OUG20/2016 aşa încât procesul să se desfăşoare fără probleme”, a transmis într-un comunicat Ministerul Sănătății.
Aşadar, odată incluse cererile şi recomandările în forma nouă a OMS 870/2004, documentul va fi trimis conform legii spre consultare către toate sindicatele, iar formă agreată va fi afişată în transparenţă decizională.
De asemenea, Ministerul Sănătăţii asigură încă o dată întregul personal medical şi pe toţi pacienţii că are deschidere faţă de orice sugestie.

SANITAS luptă pentru plata corectă a gărzilor
Federația SANITAS apară drepturile tuturor categoriilor profesionale din sistemul sanitar, iar în ceea ce priveşte plata orelor de gardă efectuate de medici, încă de luna trecută, Biroul Executiv al SANITAS a avut întâlniri pe această temă cu ministrul Sănătăţii – Vlad Voiculescu şi cu ministrul Muncii – Dragoş Pâslaru. “În urma dezbaterilor cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, s-a stabilit un calendar de lucru prin care cererile noastre să fie incluse în modificările ce vor fi aduse la Ordinul 870/2004, act normativ care reglemetează timpul de lucru şi efectuarea gărzilor în unităţile sanitare publice”, confirmă Valentin Popa, președintele Sindicatului SANITAS Gorj.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here