Rabie, la Stoina şi Licurici

350

vulpe_bÎn urma organizării a două partide de vânătoare pentru realizarea cotei de recoltă la vulpi în judeţul Gorj, au fost diagnosticate în cursul dimineţii zilei de ieri un număr de două cazuri de rabie (turbare) la tot atâtea vulpi. Acestea au fost împuşcate în Fondurile de Vânătoare nr. 36 Licurici, localitatea Licurici şi nr. 43 Cruşeţ, localitatea Stoina, de către paznicii de vânătoare din zonele respective.

Conform lui Ion Iliuţă, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Gorj, din fericire, animalele împuşcate nu au avut contact cu animalele domestice sau cu oamenii din apropierea fondurilor de vânătoare. „În urma anchetei epidemiologice întocmite de medicul veterinar oficial zonal, a fost declarată boala şi au fost instituite măsurile sanitar-veterinare specifice pentru împiedicarea transmiterii bolilor şi asanarea focarelor. De asemenea s-au transmis notificări către primăriile din Licurici, Târgu Cărbuneşti, Hurezani, Vladimir, Berleşti, Turburea, Jupâneşti, Cruşeţ, Ţănţăreni, Stejari, Căpreni şi Stoina, precum şi către Direcţia Judeţeană Silvică şi către Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Gorj”, a declarat directorul DSVSA, Ion Iliuţă.

Vaccinare gratuită

Rabia este o zoonoză ce nu poate fi tratată, iar măsura de prevenire a acesteia o reprezintă vaccinarea antirabică obligatorie a câinilor şi a pisicilor, acţiune ce se află în derulare în prezent şi care a fost demarată de la începutul acestei luni, fiind gratuită pentru toţi proprietarii acestor animale. Aceştia din urmă sunt obligaţi să se prezinte cu animalele la vaccinarea antirabică organizată de medicul veterinar din localitate. Pentru evitarea transmiterii rabiei la om şi la animalele domestice, gorjenii trebuie să respecte o serie de măsuri. Astfel, trebuie să anunţ medicul veterinar ori primăria despre orice caz de îmbolnăvire sau moarte a animalelor, să evite lăsare în mod liber pe terenuri agricole sau în pădure a animalelor domestice, iar oamenii muşcaţi sau zgâriaţi de animale trebuie să se prezinte de urgenţă la cea mai apropiată unitate medicală. De asemenea, animalele vânate vor fi jupuite numai dacă cel care execută operaţiunea poartă echipamente dezinfectate în prealabil, iar carnea animalelor vânate va fi consumată numai după efectuarea analizelor de laborator.

Izabella Plăstoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here