Taximetriştii la control

345

Picture 011Sute de taximetrişti din municipiul Târgu-Jiu au fost controlaţi ieri de poliţiştii gorjeni, aceştia verificând calitatea serviciilor oferite de cei care practică această activitate. Evident că acest control nu a fost pe placul tuturor, lucru dovedit şi de numărul mare de locuri goale din staţiile de taxiuri.

Serviciul Rutier al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Gorj au desfăşurat ieri, în municipiile Târgu-Jiu şi Motru, o amplă acţiune de verificare a legalităţii transportului de persoane în regim taxi. Pe timpul acţiunilor desfăşurate s-a urmărit identificarea şi sancţionarea acelor persoane Picture 015care practică activitatea de taximetrie fără să respecte legislaţia în domeniu. Nu au fost trecute cu vederea nici abaterile la regimul circulaţiei pe drumurile publice. „Cei 26 poliţişti din cadrul serviciilor rutier, ordine publică, investigaţii criminale şi investigarea fraudelor – I.P.J. Gorj, au acţionat în colaborare cu poliţişti TF şi reprezentanţi ai I.T.M. Gorj, O.P.C. Gorj, A.R.R. Gorj, R.A.R. Gorj şi cei ai primăriilor. Echipele mixte de control au constatat 72 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 22 s-au referit direct la activitatea de taximetrie (Legea nr. 38/2003, privind transportul în regim taxi). Principalele nereguli depistate au fost: lipsa documentelor de transport, refuzul de utilizarea aparatului de taxat. Au mai fost aplicate 2 sancţiuni contravenţionale conform Legii. nr. 12/1990, republicată, 5 la Legea nr. 61/1991, republicată, 2 la O.G. 109/2005 iar diferenţa pentru abateri la regimul circulaţiei pe drumurile publice (O.U.G. nr. 195/2002) De asemenea, au fost reţinute 2 permise de conducere în vederea suspendării exercitării dreptului de a mai conduce autovehicule, retrase 4 certificate de înmatriculare(lipsă I.T.P., lipsă licenţă de transport) şi confiscată suma de 219 lei, provenită din activităţi ilegale de taximetrie. Valoarea amenzilor aplicate a depăşit suma de 41.000 lei”, a declarat Daniel Tică, purtător de cuvânt al IPJ Gorj.

Taximetriştii-pirat, speriaţi de poliţişti

Imediat ce au aflat de controlul poliţiştilor, taximetriştii-pirat au început să plece din staţiile de taxiuri, rămânând numai cei care aveau acte în regulă şi nu aveau motive să se teamă de o eventuală amendă. Oamenii au profitat de prezenţa oamenilor legii pentru a se plânge de faptul că nu iau măsuri pentru a-i opri pe cei care practică această meserie ilegal. „Avem aici, în zona Pieţei Centrale, o mulţime de transportatori care nu pot fi depistaţi. După ce că sunt puţini clienţi, îi mai fură şi piraţii. Noi stăm aici şi ne bucurăm la 5 lei pe care îi luăm o dată la oră, la 2 ore. Am ajuns să stăm cu orele în stradă degeaba. Asta e taximetria, dacă nu se iau măsuri şi nu se face ceva…”, s-au plâns taximetriştii. Controlul poliţiştilor i-a bucurat pe cei care practică taximetria legal, aceştia spunând că ar trebui ca astfel de controale să devină permanente. Cât despre locurile goale din staţii, taximetriştii au spus că este un lucru normal, taximetriştii-pirat dispărând de fiecare dată când aud de vreun control: „Când e vorba de controale fug toţi. De asta s-a înfiinţat telefonia mobilă, să-l sune să-i spună: „Fugi că vine!”. Aia e la ordinea zilei; niciodată nu o să fie taximetria legală atâta vreme cât nu sunt controalele legale permanente”, a spus un taximetrist supărat.

Taximetrist băut, amendat de oamenii legii

În cadrul acţiunii desfăşurate ieri, poliţişti din cadrul Biroului Rutier Târgu-Jiu au depistat în trafic un bărbat din municipiu care conducea autoturismul şi efectua transport persoane în regim taxi, în timp ce se afla sub influenţa băuturilor alcoolice. Testat cu aparatul etilotest acesta a prezentat o concentraţie de 0,31 mg/l alcool pur în aerul expirat. Deşi a încercat să se disculpe, spunând că a băut cu o seară înainte, bărbatul de 36 de ani a fost sancţionat contravenţional iar permisul de conducere i-a fost reţinut pe o perioadă de 90 de zile.

Roxana Lupu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here