Gorjul are 7 zone contaminate şi 6 posibil contaminate

463

La nivel naţional, există nu mai puţin de 210 situri contaminate, în care poluarea este dovedită cu ample analize de mediu. Pe lângă acestea, mai sunt alte 1.183 de situri potenţial contaminate, despre care există informaţii privind poluarea, însă nu există analize omologate.

Aceste date provin de la Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, iar, conform specialiştilor, singurul judeţ din România cu pământuri perfect curate, în care nu se regăsesc nici situri contaminate, nici potenţial contaminate, este Vaslui. Pe harta zonelor contaminate ori posibil contaminate la nivel naţional, judeţul Gorj figurează cu 7 situri contaminate şi alte 6 posibil contaminate. Siturile contaminate/potenţial contaminate reprezintă zone în care s-au desfăşurat activităţi din industria minieră şi metalurgică, unde procesarea şi depozitarea deşeurilor s-a făcut fără măsuri preventive, iar impactul cel mai mare asupra mediului provine de la iazurile de decantare şi de la haldele de steril, precum şi de la instalaţiile de prelucrare. De asemenea, industria chimică, prin ansamblul de combinate chimice, petrochimice şi fabrici de medicamente, abandonate sau desfăşurând încă activităţi, a constituit un alt sector economic cu impact asupra mediului. Siturile contaminate aferente industriei petroliere variază de la cele mai mici (câmpuri de extracţie) la cele mari şi complexe (rafinării sau instalaţii mari de depozitare – distribuţie a produselor petroliere). De asemenea, şi activităţi industriale la scară mare şi la scară mică, precum industria de prelucrare a metalelor, depozitele de deşeuri menajere neconforme, siturile militare, industria de prelucrare a lemnului, centralele electrice pe cărbune ori activităţi de transport, au afectat semnificativ mediul.

La Gorj, costuri de peste 42,2 milioane euro
Costurile estimative pentru siturile potenţial contaminate care necesită investigare şi evaluări de risc, urmând ca pe baza acestora să se stabilească dacă necesită sau nu lucrări de remediere, se ridică la 7.145.320.000 euro, dintre care 7 milioane euro pentru acţiuni de remediere şi 47,3 milioane euro pentru acţiuni de investigare. În cazul siturilor contaminate, costurile estimative se ridică la 1.264.200.000 euro, dintre care 1.260.000.000 euro pentru acţiuni de remediere şi alte 4,2 milioane euro pentru acţiuni de investigare.
Potrivit acestor estimări făcute de către Guvern care sunt incluse în Strategia Naţională şi Planul Naţional pentru Gestionarea Siturilor Contaminate, elaborată anul trecut, pentru acţiunile de remediere şi investigare a celor 7 situri contaminate din Gorj ar fi necesară suma de 42 milioane euro, urmând ca peste cele 6 situri posibil contaminate să mai fie nevoie de încă 240.000 euro.
“Obiectivul acestei strategii este de a trasa principiile în domeniul gestionării siturilor contaminate până în 2015, definit ca termen scurt, de rezolvare a problemei siturilor contaminate care necesită acţiune urgentă până în 2020, definit ca termen mediu, şi de finalizare a acţiunii până în 2050, definit ca termen lung”, se precizează în nota de fundamentare a Strategiei elaborată de Guvernul României.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here